VESTI


Dopis ministru prosvete

22. oktobar 2021.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Branko Ružić, ministar
Sektor za visoko obrazovanje
Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje

Poštovani,
Obraćamo Vam se molbom za pružanje pomoći i podrške u rešavanju dugogodišnjeg problema grupe vaspitača koja je upisala dokvalifikaciju za vaspitača na Pedagoškom fakultetu u Užicu školske 2005/2006. godine, pa sve do 2013. godine. Upisani su na treću godinu osnovnih akademskih studija u četvorogodišnjem trajanju, sa razlikom od 15 ispita i ukupno položenih 35 ispita zaključno sa diplomskim radom. Tokom studiranja njihovi ispiti nisu bodovani ESPB bodovima.
Ministarstvu prosvete su es obraćali povodom mišljenja o stečenom zvanju, na osnovu diploma. Od Ministarstva su dobili pisani odgovor da je stečeno zvanje izjednačeno sa akademskim zvanjem master.
Sa ovim mišljenjem Vašeg Ministarstva obratili su se Pedagoškom fakultetu u Užicu, sa ciljem dobijanja potvrde da se njihova diploma izjednačava sa nazivom master, a sve po uzoru na Učiteljski fakultet u Beogradu, čiji studenti su imali isti problem.
Kada su upisali fakultet želeli su da prošire svoja znanja i napreduju u struci, a u isto vreme i da ostvare pravo na povećanje koeficijenta, ali su do danas ostali bez bilo kakvih prava i sa koeficijentom više škole.
Poslednji pisani odgovor od dekana fakulteta Prof. Dr. Snežane Marinković je da j e u Pedagoškom fakultetu u Užicu obavljen vanredni inspekcijski nadzor 22. i 23. juna 2020. Inspektori koji su vršili nadzor su sugerisali da do,dobijanja Zapisnika o izvršenom inspekcijskom nadzoru, strankama ne izdaju nikakve··potvrde. Zapisnik još uvek nije dostavljen, tako da fakultet do daljnjeg ne izdaj e potvrde.
Ovim putem Vas najsrdačnije molimo da iskoristite Vaše ingerencije i nađete način da obavežete fakultet da izda pravno legitimne potvrde.
Kako je svaki razuman rok za rešenje ovog problema istekao, obaveštavamo Vas da smo od oštećenih svojih članova dobili zahtev da se u njihovo ime zar Srdačno,
Predsednica
Bosiljka Jovanović

U Čačku potpisan novi PKU

14. oktobar 2021.
Postovane kolege, predsednici sindikalnih organizacija Predškolskih Ustanova, 12.10. 2021.godine je potpisan nov Kolektivni ugovor sindikalnih organizacija PU"Moje Detinjstvo" i PU "Radost" Čačak.
Potpisan je i u praksi primenljiv POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR, koji daje mnogostruko veća prava u odnosu na Zakon o radu i granski PKU.
Možemo sa ponosom reći da je naš PKU najbolji u Srbiji, da smo primer dobre saradnje sa poslodavcem i osnivačem .
Samo naša solidarna davanja se mere u milionima dinara godišnje . Npr. jubilarne nagrade za ukupne godine rada isplaćuju se za 10 god. – 89.000din , 20 god .- 178 000din, 30 god. – 267.000din, 35 god. - 311.000din, sada i 40 god. – 311.000.
Pomoć za rađanje deteta, za polazak u prvi razred osnovne i srednje škole - 18.000din.
Dodatak vaspitaču 3 % koji u grupi ima decu kojima je potrebna dodatna podrška ( ne samo rešenjem po IOP-u već i na osnovu dokumentacije od nadležne institucije ).
Ostale pomoći usled bolesti, pomoći usled smrtnog slučaja sa proširenim pravom ko je član uže porodice... preventivni pregledi koji su organizovani, a na kojima su utvrđena oboljenja i pokrenuta lečenja....
Bolovanje plaćeno 100%, za maligne bolesti i koroona virus, pa čak i za izolaciju po tom osnovu.
Takođe dani plaćenog odsustva su mnogobrojni, između ostalih, npr. dani godišnjeg odmora maks. 35 dana, 7 dana za vantelesnu oplodnju, dva dana za treće dete do punoletstva , 2 dana za licne potrebe...
Sindikalne organizacije su trenutno u pregovorima sa Lokalnom samoupravom o visini i isplati materijalne pomoći za sve zaposlene koja bi trebala biti isplaćena krajem godine.
Predsedniku sindikata kod poslodavca se plata uvećava za 20% .
Ovo je samo deo proširenih prava koja ostvarujemo.
Želimo da se zahvalimo rukovodstvu našeg sindikata i predsednici Bosiljki za omogućavanje pohađanja seminara" Kolektivno pregovaranje" koji je unapredio naše kompetencije, osnažio nas i doprineo našem uspešnom pregovaranju.
Srdačni pozdravi od Danijele i Marijane

Mere na snazi od septembra

23. avgust 2021.
Mere za boravak dece u vrtićima od septembra neće biti pooštrene, ali će one koje su važile pre i tokom leta, opet morati strogo da se poštuju. To znači da roditeljima neće biti dozvoljeno da ulaze u vrtić i da će morati da nose masku svaki put kada dovode dete, a mališanima će se na ulazu svakog jutra meriti temperatura.
Takođe, radi prevencije nije dozvoljeno da deca donose svoje omiljene plišane igračke od kuće.
Ipak, na snazi je ostala i jedna mera koja će donekle olakšati rad vaspitačima. Oni koji su primili obe doze vakcine uz tu potvrdu će moći da rade bez maske u zatvorenom prostoru, osim kuhinjskog osoblja. Međutim, svaki put kada budu blizu neke druge osobe, moraće i oni da stave masku.
- Možete zamisliti koliko je teško provesti ceo dan pod maskom u zatvorenom prostoru, a da ne govorimo o tome koliko je za decu bitno da vide lica svojih vaspitača. Za sada nam je data preporuka da oni koji su vakcinisani i revakcinisani više ne moraju da nose maske i to je stvarno veliko olakšanje - potvrdila je za Telegraf. rs Slobodanka Ninić, sekretar Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja.
Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za brobu protiv korona virusa kaže za Telegraf.rs da za sada nema nikakvog konačnog stava u vezi sa vrtićima, ali je siguran da će oni početi sa radom regularno a da će se stvari menjati u zavisnosti od situacije.
- Pre mesec ili dva sam rekao da je za vrtiće najbitnije da radnici u njima budu vakcinisani, i da se vakcinišu. To je njihov i interes dece. Niko još nije tačno utvrdio kako će raditi vrtići a ja vam mogu reći da će pustiti da rade regularno, pa će onda kada se pojavi pozitivno dete ili iz porodice gde je neko zaražen, ono povući kući, kao i grupa. S tim da je to zaista problem za roditelje koji nemaju kome da decu da prepuste, a oni moraju fizički da budu prisutni na poslu - rekao je prof. dr Tiodorović za Telegraf.rs i dodao da je sada imamo problem jer se sa letovanja vraćaju zaražene čitave porodice.
Predsednica Odbora predškolaca sindikata Nezavisnost Suzana Lazarević kaže da je prethodna godina bila veoma naporna za vaspitače i da zbog velikog broja dece nekad i nisu bili u prilici da potpuno ispoštuju mere.
- Preporuku da se ne spajaju deca i ne gomilaju grupe je bilo najteže ispoštovati jer je, kada se više vaspitačica razboli, nekad i to moralo da se uradi. Čak i sada tokom leta, kada su godišnji odmori, bilo je samo za 10 do 15 odsto manje dece. Dešavalo nam se da su roditelji pozitivni na kovid i sede kod kuće, a da nam dovode decu, valjda da bi uspeli da odmore i oporave se. Bilo je to u manjim mestima gde tako nešto roditelji i nisu mogli da sakriju. Mi to nismo mogli da zaustavimo jer su nam iz Zavoda poručili da deca ne prenose virus - navodi Lazarević najveće teškoće sa kojima su se susreli u prethodnom periodu.
Kako kaže, u vrtiće će se od septembra ići regularno, uz mere koje su važile pre leta. Ona ne očekuje veće izmene, čak i da dođe do porasta broja obolelih od korona virusa.
- Preporuka da u vrtić dolaze samo deca čiji roditelji moraju na posao, teško da će biti vraćena. Ukinuta je još prošlog septembra i nije stupila na snagu ni u onim kritičnijim mesecima posle - smatra Lazarević.
Izvor: BLIC

Javni sektor zajednički u Ministarstvu finansija

8. jul 2021.
Sastanak predstavnika sedam granskih sindikata iz javnog sektora u sastavu SSS Srbije održan je juče u Ministarstvu finansija sa državnim sekretarom Sašom Stevanovićem i Ljiljanom Manojlović iz Sektora za budžet.
Predstavnici sindikata su po dogovoru, ustanovljenom na predhodno održanom zajedničkom sastanku u Sindikatu, podneli inicijativu za izmenu Uredbe, za uvećanje zarada u javnom sektoru koje ne sme biti manje od uvećanja minimalne zarade, za definisanje toplog obroka za sve zaposlene u javnom sektoru, za obuhvatanje nauke Uredbom i pojedinih struktura u pravosuđu.
Saša Stevanović je upoznao prisutne da je u izradi jedinstven informacioni sistem za obračun plata u javnom sektoru i da će biti uvođen parcijalno. Rečeno je još da predstoji poseta MMF, koji se protivi uvećanju zarada.
Za kompletnu reformu je potrebno30% uvećanje sredstava za zarade. Stevanović se saglasio da je izmena Uredbe potrebna radi ujednačenja. Predstavnici Ministarstva su upoznati sa problemima koji se odnose na tužbe za regres i topli obrok i predočeno im je da je to najgore rešenje po sve.
Predstavnike Ministarstva sam upozorila da zaposlenima ne ostavljaju drugo rešenje, s obzirom na to da smo mi kao Sindikat pokušali sve da dođe do mirnog rešenja.
Predsednica
Bosiljka Jovanović

Bulat: Univezitet nenadležan za nadoknade

8. jun 2021.
SAMOSTALNI SINDIKAT PREDŠKOLSKOG VASPITANjA I OBRAZOVANjA SRBIJE
Dečanska 14/ V
Beograd

Gospođa Bosiljka Jovanović, predsednica

Poštovana gospođo Jovanović,
Povodom Vašeg dopisa br. 53 od 7. juna 2021. godine, koji je prispeo na Univerzitet u Beogradu 9.juna 2021. godine i zaveden pod brojem 06/61207-2486/ 1- 21, a koji se odnosi na zaštitu prava studenata (doškolovanih vaspitača) radi očuvanja poverenja studenata u obrazovne institucije obaveštavamo Vas o sledećem:
Univerzitet u Beogradu (u daljem tekstu: Univerzitet) izdaje diplome u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88 od 29. septembra 2017, 27 od 6. aprila 2018 - dr. zakon, 73 od 29. septembra 2018, 67 od 20. septembra
2019, 6 od 24. januara 2020 - dr. zakoni; u daljem tekstu: Zakon) i akreditovani studijskim programom na koji je student upisan.
Kada je u pitanju zahtev da se svršenim studentima, o kojim je reč u Vašem dopisu, omogući pohađanje master studija bez ikakve nadoknade, obaveštavamo Vas da Univerzitet nema nadležnost da odlučuje o oslobađanju studenata od nadoknada koje su definisane odlukama donetim od strane Saveta Učiteljskog fakulteta. Za informacije koje se tiču oslobađanja od školarine ili bilo koje druge naknade definisane odlukama Učiteljskog fakulteta upućujemo Vas da se obratite istom.
Ukoliko se Učiteljski fakultet obrati Univerzitetu za rešavanje pitanja iz njegove nadležnosti, organi Univerziteta će postupati u skladu sa svojim ovlašćenjima i Zakonom.

S poštovanjem,
PROREKTOR
Prof. dr Petar Bulat

Seminar "Kolektivno" pregovaranje"

8. jun 2021.
Hotel "Lider S" u Vranjačkoj Banji ugostio je od 1. do 4. juna učesnike prvog dela seminara "Kolektivno pregovaranje".
Zajednički cilj učesnika, koji su radili u tri radionice, bio je unapređenje kompetencija sindikalnih aktivista - predsednika sindikalnih organizacija našeg sindikata.
Pravnik u SSSS Aleksandar Marković je u svojstvu predavača prezentovao PKU, psiholog Mara Zimonjić je govorila o psihološkim aspektima pregovaranja, dok su o sindikalnoj praksi govorile predsednica Bosiljka Jovanović i sekretar RO Slobodanka Ninić.
Sastavni deo seminara bile su sednice Predsedništva, Nadzornog odbora i Republičkog odbora našeg sindikata.

Održan sastanak sa dekanom Učiteljskog fakulteta

28. maj 2021.
Sastanak predstavnika Republičkog i GOS Beograda Samostalnog sindikata zaposlenih u predškolskom vaspitanju i obrazovanju Srbije, kao i zaposlenih, a članova ovog Samostalnog Sindikata koji imaju problema u vezi priznavanja njihovih diploma na ovom Fakultetu, odnosno njihove validacije u radnom odnosu održan je 27.maja 2021. godine. Bili su prisutni i predstavnici Pravnog sektora SSSS.
Dekan Danimir Mandić je ukazao na širi aspekt „problema“ priznanja diploma vaspitača, kao posledice „izazova“ u sprovođenju Bolonjskog procesa u Republici Srbiji, te da su ovi problemi pored „ovih objektivnih“ razloga, delom i razloga subektivne prirode. Nakon obraćanja predstavnika Samostalnog sindikata, navedene zaposlene su, vrlo, konkretno ukazale na probleme koje imaju u vezi priznanjem diplome, te da ne može biti „njihova krivica“ što su školovale po tadašnjim pravilima Fakulteta, a da su se kasnije ta pravila promenila, što se odrazilo, dakle, na njihov radni status u vezi visine plata.
Dekan je saopštio da fakultet može „izaći u susret“ sa 50% oslobađanja od školarine za master studente, te da ne postoje mogućnosti od oslabađanja celokupnih troškova, te da Fakultet može raditi samo u skladu sa zakonom.
Rezimirajući sastanak, a pre svega polazeći od interesa naših članova, predloženo je od strane /pravnika/ Samostalnog sindikata, da se formira radna grupa/koordinaciono telo. Ovo telo bi bilo sastavljeno, za početak, od strane stručno/administrativnih predstavnika obe strane, koji bi na osnovu izraženih stavova predstavnika obeju strana o mogućim razrešenjima ovih i drugih problema /na pr. potreba čvršćeg povezivanja rada naših članova i kapaciteta Fakulteta/, izradila moguće stručno/administrativna rešenja, što je i prihvaćeno od strane dekana Mandića.
Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije će uraditi Nacrt Sporazuma o saradnji i Pravila o radu ove radne grupe/koordinacionog tela i dostaviti drugoj strani na razmatranje.
Prisutni zaposleni članovi našeg sindikatasu dali predlog da fakultet i ministarstva snose troškove školarine obzirom da su kolateralna šteta nejasnih propisa (isplao je da su dva puta završavale istu školu).

Dopis MPNTR i MDULS

17. maj 2021.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, ministar
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministarka

Poštovani,
U skladu sa Tačkom 6. Zaključka sa sastanka Radne grupe za predškolsko obrazovanje u Vladi RS 11.03.2021. i dopisom koji je naš Sindikat dostavio za potrebe rada iste, podsećamo na različitu praksu primene zakonskih propisa u predškolskim ustanovama Srbije, a tiču se priznavanja stručie spreme i pripadajućeg koeficijenta doškolovanog kadra. Oštećeni su razni profili zaposlenih u PU Srbije kojima Uredba za obračun i isplatu zarada zaposlenih u javnom sektoru definiše veći koeficijent za naknadno stečeno obrazovanje sa višim stepenom, a u najvećem broju vaspitni kadar. U pomenurom dopisu se vidi da od 93 anketom obuhvaćenih PU 56 priznaju pravo i uvećavaju zarade, kod 17j e proces u toku, 17 odbijaju da uvećaju zarade, a 3 PU se nisu izjasnile po ovom pitanju .
Podsećamo da ovaj problem vremenski traje jako dugo i zbog toga APELUJEMO na oba ministarstva da upute zajednički dopis, u skladu sa svojim nadležnostima, ka lokalnim samoupravama i direktorima predškolskih ustanova u Srbiji, gde još uvek nije došlo do rešenja pomenutog problema.
Apelujemo da podržite ovaj opravdan zahtev našeg Sindikata budući da je trenutno stanje pitanje pravde i diskriminacije dela zaposlenih koji odlukom svojih lokanih samouprava nisu ostvarili svoja prava. Diskriminacija se ogleda na više nivoa: Investicija u rani razvoj dece je najbolja investicija . Rani razvoj dece nije moguć bez kvalitetnog-obrazovanog kadra. Za sprovođenje na prednih programa potreban je visokoobrazovan kada r. Zbog toga je neophodno da se obrazovanje vrednuje i finansijski.
Članom 25. Zakona o visokom obrazovanju propisano je šta su studije prvog stepena i za njih, po Uredbi za obračun i isplatu zarada zaposlenih u javnom sektoru, sleduje koeficijent 14,88 i drugog stepena sleduje, koeficijent za visoko obrazovanje 17,32.
Da bi se realizovalo uvećanje koeficijenta neophodno je da predškolska ustanova izmeni Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova i uveća broj radnih mesta sa višim ili visokim obrazovanjem drugog stepena, a lokalna samouprava odgovarajućim Zaključkom predvidi sredstva za tu namenu.
PREDSEDNICA
Bosiljka Jovanović

PREUZMI PRILOG

EPSU: Investicija u rani razvoj dece

10. maj 2021.
Sastanaku EPSU mreže za predškolsko obrazovanje prisustvovale su predsednica i sekretar našeg sindikata uz podršku Jelene Delabašić iz Međunarodnog odeljenje SSS Srbije.
Na sastanku su prezentovana dva istraživanja.
Prvo je sprovela DG EAC ( Generalni direktorat za obrazovanje i kulturu EU) od 2018 - 2020 godine.
Zajednički zaključak "Investicija u rani razvoj dece je najbolja investicija".
Drugo je prezentovala predsednica mađarskog sindikata predškolaca Viktorija Suč o uslovima rada u tamošnjim predškolskim ustanovama.
Predstavljena ideja od " Dečijoj garanciji" od strane Marije Monako iz Evropske sindikalne konferencije. Garancija bi trebalo da omogući veću dostupnost besplatnog boravka u predškolskim ustanovama dece siromašnih roditelja iz marginalnih grupa.

Predsednicima sindikalnih organizacija

28. april 2021.
Poštovani,
Sindikalna organizacija PU u Gornjem Milanovcu, je dobila Predlog od Poslodavca, za mirnim rešenjem spora, a u vezi našeg pisma o isplati toplog obroka i regresa. Ova situacija je i uslovila da predstavnici Republičkog Sindikata i Pravne službe, zakažu i obave razgovor sa rukovodstvom Agencije za mirno rešenje spora.
Iz razgovora, bi se moglo zaključiti, odnosno rečeno nam je da je Agencija svesna složenosti ali i neizvesnosti situacije, te da ne može, unapred, a zbog potrebe očuvanja neutralnosti, reći kakav će siguran ishod biti. Ali, nam je i rečeno, da ća Agencija ukoliko se pojave ovi slučajevi, okupiti svoje arbitre, među kojima su i profesori fakulteta, bivše sudije najvišeg suda, i po dobijanju Predloga stavova obeju strana u sporu, obavestiti sindikat o stavu postupajućih arbitara o načinu na koji bi se postupak okončao.
Prednost mirnog rešavanja radnog spora jesu: brzo se završavaju /u roku od 30 dana/, besplatni su, a mana je što ne postoji mogućnost žalbe, i ne postoje precizna pravila postupka /na pr. postoji dužnost arbitra da postupa po zakonu, ali ne i najpreciznije kako i na koji način/. Suprotno gledano, isto se može reći i za sudski /parnični/postupak.
Obzirom da danas imamo različite situacije širom Srbije / 1. pregovori sa Poslodavcem 2. LS 3. Pravobraniocem 4. Poziv za mirnim rešenjem spora/, vrlo je teško zauzeti jedinstveni stav, i naročito, kada je i neizvestan, krajnji, sudski epilog.
Uprkos navedenom, Sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, preporučuje da se Sindikalne organizacije koje su dobile Poziv za mirno rešenje spora, odazovu pozivu, odnosno prihvate Predlog za mirno rešenje spora, ALI UZ OBAVEZU STALNOG IZVEŠTAVANjA O SVIM AKTIVNOSTIMA KOJI SE U TOKU POSTUPKA ODVIJAJU, ODNOSNO KOJE TREBA DA SE PREDUZMU.
U prilogu Vam šaljemo Sapoštenje sa sastanka u prostorijama Agencije koje je sačinila prava služba Agencije.
Bosiljka Jovanović, predsednica Sindikata

Dopis predsednici Radne grupe

1. april 2021.
Jovana Radonjić,
predsednica Radne grupe za predškolsko obrazovanje

Poštovana,
U skladu sa zadatkom koji su sindikati dobili na poslednjem sastanku Radne grupe šaljemo Vam preporuke, teme koje bi po mišljenju naših članova trebale biti sastavni deo obuke novoizabranih predsednika optšine i gradonačelnika u LU.
1. Pored poštovanja svih zakonskih propisa iz oblasti predškolskog vaspitanja i obratovanja posebnu pažnju posvetiti Kolektivnim ugovorima (opštim i posebnim) naročito delovima koji predstavljaju obaveze poslodavca prema zaposlenim jer je to najčešći problem sa kojim se sindikat susreće (nerealni budžeti sa nedovoljno sredstava za ono što predstavanja zakonsku obavezu definisanu KU)
2. Medijacija - preporuka za mirno rešavanje sve češćih sudskih sporova. Praksa pokazuje da se vode sudski sporovi i ako sudska praksa pokazauje da će biti izgubljeni što dodatno opterećuje budžet sudskim taksama, kamatama, troškovima zastupnika…(putni troškovi, neisplaćene jubilarne nagrade, zarade, regres i topli obrok zaposlenih na minimalnij zaradi, ne priznavanje koeficijenta doškolovanim….)
- Dostupnost lokalnih organa vlasti u potrebi mirnog razrešenja bilo kakvih sporova / različitih mišljenja/ u pogledu stručnih mišljenja načina obavljanja predškolskih ustanova ili sporova u vezi radnih prava zaposlenih u PU.
- Uspostavljanje čvršće saradnje na relaciji LS-opštinski/gradski pravobranilac- pravna služba sindikata, radi prevencije sporova, a naročito, tkz. masovnih tužbi.
3. Važnost poštovanja zakonskog normativa za razvoj predškoskog deteta i pobljšanje uslova rada kroz proširenje kapaciteta predškolskih ustanova. Prostori koji su u vlasništvu LU se mogu promenom namene (prostori trenutno nedovoljno iskorišćeni, a imaju drugu namenu), adaptirati u predškolske ustanove (prostori seoskih škola uz organizovan prevoz dece iz grada…). Graditi montažne objekte koji se u zavisnosti od potreba predškolske ustanove (povećanje i smanjenje broja dece) mogu lako preseliti. Gradnja objekata u okviru većih firmi koje su često spremne za dogovor i donacije.

-u Akcionim planovima za primenu propisa i akata razvoja grada i opština, zapošljavanja, i drugim planskim dokumentima zatražiti /neobavezujuće, savetodavno/ Mišljenje Sindikata predškolaca u PU u gradu/opštine /na pr. radi očuvanja poslnovnog i privatnog života zaposlenih/.
Podsticanje obrazovanja kadra u predškolskim ustanovama i u skladu sa tim obezbediti potrebna sredstava za usklađivanje novih stepena stručne spreme sa koeficijijentima iz uredbe (uvećanje zarada doškolovanim po ugledu na ostale delove prosvete koje finasira ministarstvo).

Slobodanka Ninić, sekretar Sindikata

Saopštenje

22. mart 2021.
Veliki broj sudskih postupaka pokrenuli su zaposleni na minimalnoj zaradi u javnom sektoru tražeći da se na njih primenjuje Zakon o platama u državnim organima i javnim službama i dodeli pravo na topli obrok i regres.
Tokom 2019. na Radnoj grupi za predškolsko obrazovanje Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja je upoznao članove grupe sa ovim problemom, a Odeljenje za pravne poslove SSS Srbije je napisalo pravno mišljenje koje se podudarilo sa obrazloženjem dobijenih presuda u narednom periodu. Dogovor je bio da ovo mišljenje bude sastavni deo Instrukcija ka direktorima predškolskih ustanova u Srbiji koje su poslate u januaru 2020.
Na poslednjem sastanku Radne grupe naš sindikat je upoznao članove Radne grupe da Vrhovni kasacioni sudovi donose presude, od kojih je prva nama poznata od 13.02 2020. godine, kojima utvrđuju pravo zaposlenih na minimalnoj zaradi na dodatni regres i topli obrok. Takođe, smo zatražili i objašnjenje Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja kako je došlo do toga da ovaj dopis ne bude sastavni deo Instrukcija ka direktorima. Jovani Radonjić ponovo smo dostavili mišljenje Odeljenje za pravne poslove SSS Srbije (koje ste dobili kao dodatak uz Zaključke sa poslednjeg sastanka Radne grupe).
S obzorom na to da od poslednjeg sastanka Radne grupe nema konkretno preuzetih koraka od nadležnih, kako bi zaštitili prava članstva savetovaćemo svojim sindikalnim organizacijama sledeće korake uz kordinaciju Pravne službe:
 1. Obraćanje predškolskoj ustanovi se predlogom za mirno rešenje spora, a obzirom na presudu Vrhovnog kasacionog suda sa rokom od 8 dana za izjašnjavanje
 2. Obraćanje nadležnom pravobraniocu
 3. Podnošenja tužbi nadležnim sudovima u Republici Srbiji.

SSSS: Zaštita žena treba da bude prioritet

8. mart 2021.
STOP NASILJU NAD ŽENAMA NA POSLU, KOD KUĆE, BILO GDE!!!

U Srbiji, kao i širom sveta, rezultat dugogodišnje borbe za prava i jednakost žena mora biti stvaranje humanog i pravednog društva koje će se izboriti za ravnopravnost polova i strogo kažnjavati svaki vid nasilja i diskriminaci je.
Sprečavanje nasilja i uznem iravanja žena na poslu, kod kuće i njihova zaštita jeste prioritet i odgovornost celokup nog društva.
Zaštita osnovnih prava i ljudskog dostojanstva jeste i uloga Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji poziva sve aktere društva na odgovorno ponašanje i stalnu borbu za poboljšanje položaja žena i svih građana Srbije.
Mi verujemo da je život bez nasilja osnovno ljudsko pravo i, u skladu sa tim, dajemo svoj doprinos kroz obezbeđenje pravne, psihološke i socijalne pomoći i podrške ženama.
Naš zadatak, koji treba da bude zajednički, jeste prevencija svih tipova nasilja nad ženama, promocija ženskih ljudskih prava na individualnom, pravnom i institucionalnom nivou, pružanje pravne pomoći i psihološko osnaživanje
žena da izađu iz situacije nasilja.
U tom cilju, tražimo da se u što kraćem roku ratifikuje Konvencija broj 190 Međunarodne organizacije rada o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svetu rada.
SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

Sa 4. sednice ROS

24. februar 2021.
Četvrta sednica Republičkog odbora održana je 23. februara. Uvodni deo je sadržao prezentaciju "Pravna zaštita zaposlenih" Aleksandara Markovića, pravnika Odeljenja za pravne posove SSSS.
Na sednici su usvojeni Izveštaj o radu za 2020. godinu, Izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju Sindikata, Plan rada i Finansijski plan za 2021.
Umesto preminulog Aleksandra Obradovića u Veće SSS Srbije izabrana je Marija Grčak iz Kragujevca, a Predsedništvo je dopunjeno sa Kosanom Dimitrov iz Kraljeva.
Formiran je tim koji će se baviti dopunom i realizacijom Strategije za povrćanje broja članova .
Tim čine:
 1. Tatjana Miljojković, Obrenovac
 2. Svetlana Živković, Šid
 3. Miloš Tadić, Čukarica
 4. Ivanka Bugarin, Savski venac
 5. Slobodanka Ninić, sekretar
 6. Bosiljka Jovanović, predsednica
Prisutni su upoznati sa problemima sa kojima se sustreću zaposleni u Valjevu i Kraljevu.

Održana Druga sednica Komisije za praćenje PKU

18. februar 2021.
Juče je održana Druga elektronska sednica Komisije za praćenje primene PKU za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je osnivač Republika Stbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.
Na dnevnom redu su bili konstatovanje prisustva članova Komisije; usvajanje Zapisnika sa Prve elektronske sednice; usvajanje Poslovnika o radu Komisije nakon sugestija MDULS dostavljenih elektronski 28.12.2020. svim članovima; zauzinanje stavova o podnetoj inicijativi reprezentativnih sindikata o primeni članova 27, 41 i 45 PKU; razmatranje aktuelnih pitanja iz delokruga Komisije; razno.
O zauzetim stavovima po pitanjima primene PKU objavićemo informaciju nakon prispeća Zapisnika.

Nedopustiva praksa odluka bez sindikata

9. februar 2021.
MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
Branko Ružić, ministar
Milan Pašić, pomoćnik ministara za predškolsko i osnovno obrazovanje

Poštovani,
Dužnost mi je da Vas obavestim o učestaloj praksi da se sve sednice upravnog odbora predškolske ustanove, kao i kolegijumi i drugi oblici funkcionisanja i upravljanja ustanovom održavaju isključivo telefonskim i elektronskim putem.
Većina predškolskih ustanova svoj rad sa decom obavlja u punom obliku još od 01.09.2020. i ranije. Takođe da ste na dopis tri reprezentativna sindikata upućen 03.07.2020. dopisom 17.07.2020. br 500-00-00008/2020-07, odgovorili šta se Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti 9a može smatrati organizovanim okupljanjem re molimo da i direktorima i upravnim odborima predškolskih usganova uputite dopis u kome ih podsehate na isto da recimo rad upravnog odbora ( devet članova ) ne može se smatrati pod organizovanim okupljanjьem.
Naime, ako se rad sa tridesetoro predškolske dece (koja ne nose maske) može neometano odvijati ne vidi se razlog zašto odrasle osobe koje nose maske i poštyjy rastojatnje od 1,5 metara ne mogu neometapo obavljati svoj rad u vidu neposredpih sastanaka.
Smatramo da ovakvim načinom rad se dovodi u pitanje transparentnost rada predškolske ustanove, a predstavnici sindikata su onemoguheni da učestvuju u postupku utvrđivanja prava , obaveza i odgovornosti zaposlenih u skladu sa zakonom.
Imajući u vidu pavedenog molim da hitno uputite dopise prema upravnim odborima i direktorima predškolskih ustanova da se prestane sa ovom praksom.

Srdačno
PREDSEDNICA
Bosiljka Jovanović

Izveštaj sa sastanka Radne Radne grupe

4. februar 2021.
Izveštaj sa sastanka Radne grupe za izmenu koeficijenta uredbe o izmeni i dopuni koeficijenta za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.
U prostorijama SSSPVO je 22. januara, održan sasatanak Radne grupe za izmenu koeficijenata trenutno važeće Uredbe (donete 29.12.2012 .godine ).
Pokrenuta je inicijativa o izmeni trenutno važeće Uredbe koja je u primeni od 29.12.2012.godine ,usled poboljšanja materijalne situacije što većeg broja zaposlenih , koji su stupanjem na snagu pomenute Uredbe oštećeni .
Sastanku su prisustvovali : Za predsednicu Radne grupe imenovana je Danijela Vasilijević. Podeljeni su radni zadaci, koji su neophodni da bi se pravilno prezentovala loša materijalna situacija zaposlenih u predšklolstvu. Od ukupnog broja zaposlenih , 30 % je daleko ispod propisane minimalne zarade, a i ostale kategorije su sa vrlo niskim primanjima.
Za sledeći sastanak je potebno pripremiti: 22.01.2021. godine, Beograd

Rukovodstvo i inspekcija odgovorni za zlostavljanje u vrtiću

22. januar 2021.
Slučaj nasilja vaspitačice nad decom u vrtiću "Zamak" u Beogradu šokirao je građane Srbije, a predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović smatra da odgovornost snose pre svega rukovodstvo ove ustanove, a zatim i inspekcija.
Jezivi snimak iz vrtića Zamak u Beogradu koji je preplavio portale i društvene mreže u najmanju ruku šokirao je građane Srbije, a nameće se pitanje ko nam i kako čuva i vaspitava decu.
Gordana Plemić iz Udruženja “Roditelj” tim povodom kaže da je pitanje koliko je dugo ovo ponašanje trajalo, a da i dalje u nadležnom sekretarijatu nema nijedne prijave.
“Snimak je strašan, ne može čovek ni da ga gleda, a kamoli da pomisli šta se tu u stvari dešava i kako se oseća to dete i to je nedopustivo, bilo da je u pitanju privatni ili državni vrtić. Za sada znamo da za ovaj vrtić nema ni jedna prijava u sekretarijatu, gde smo dužni da prijavljujemo sve te nepravilnosti i za šta mislimo da nije u redu, a dešava se u vrtićima”, rekla je Plemić.
Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović kaže da je reč o krajnje neprimerenom ponašanju.
“Mislim da je ovde zakazao kompletan sistem. Ovo je jedno krajnje neprimereno, krajnje neetičko ponašanje. Granica se prešla i ne može se braniti, ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i mora se preuzeti odgovornost. Ovde je prvenstveno zakazalo rukovodstvo vrtića, a zatim inspekcije, a ovo je bacanje senke na 30.000 zaposlenih u predškolskim ustanovama i na preko 19.000 vaspitača koji savesno i odgovorno obavljaju svoj posao”, rekla je Jovanović.

PU "Maslačak": Zahvalnica predsednici

26. novembar 2020.
Poštovani
Hvala puno na divnoj pažnji. Baš, baš ste me dirnuli. Drago mi je da smo zajedničkim snagama uspeli da "ubedimo" sve nadležne da se ispravi nepravda prema zaposlenima u Predškolskoj ustanovi "Maslačak".
Bilo je momenata kada je nada posustala ali smo nastavljali dalje i upornost se isplatila. Imate divnu predsednicu sindikata ženu sa stavom i upornošću koja retko koga krasi. Direktorka vam je pravična i prava podrška. Pretrpela je puno nepravde u prethodnom periodu i trebaće joj vaša podrška da sve zaboravi..
Sve u svemu divan ste kolektiv i hvala na strpljenju i upornosti..
Vaša predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije,
Bosiljka Jovanović

Sindikati zajednički Vladi i Kriznom štabu

26. novembar 2020.
KRIZNOM ŠTABU VLADE REPUBLIKE SRBIJE
VLADI REPUBLIKE SRBIJE
Ani Brnabić
, predsednici

Poštovani,
Na sastanku sa našim resornim ministrom Brankom Ružićem 16.11.2020. ukazali smo na činjenicu da raste broj zaraženih zaposlenih u predškolskim ustanovama Srbije i predložili da se ponovo vrati mera obaveze roditelja da donesu potvrdu o radnom angažovanju u sedištu kod poslodavca.
Obzirom da je od tada nemamo nikakvu informaciju niti preuzimanja bilo kakvih koraka od Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, dužnost nam je da vas upoznamo sa sledećim:
 1. Od septembra meseca povećava se normativ broja prisutne dece po grupi 20-30 što onemogućava poštovanje preporučenih mera od 11.05.2020.
 2. Drastično raste broj zaraženih zaposlenih. Od septembra kada je broj zaraženih zaposlenih u predškolskim ustanovama iznosio 0,838% do polovine novembra ( na naš zahtev podatke su dostavili iz 60 od ukupno 179 predškolskih ustanova Srbije od toga u septembru je bilo zaraženih 15, oktobru 67, novembru 341 zaposlenih. Novembar u izolaciji još 341 zaposlenih). Po podacima koji dobijamo sa terena taj broj se svakodnevno uvećava.
 3. U nedostatku vaspitnog osoblja osnovni princip organizacije posla su mešanje tj. spajanje vaspitnih grupa, nemoguće je napraviti distancu.
 4. Zaposleni nisu dobijali adekvatnu niti dovoljnu količinu zaštitnih maski. Uglavnom se koriste platnene gde nema uvida u način održavanja i dezinfekcije ( na šta smo kao sindikati ukazivali u maju pre ponovnog otvaranja predškolskih ustanova).
Zaposleni ukazuju da dok se poštovao normativ dolazeće dece do 50% od zakonskog bilo je moguće poštovati i propisane mere. Raduje podatak da deca slabije oboljevaju što nije slučaj sa zaposlenim i strahujemo da se ne dođe u situaciju da sa decom nema ko da radi. Stiče se utisak da se skrivaju podaci što dodatno stvara strah i nesigurnost zaposlenih u predškolskim ustanovama Srbije. Zabrinjava i podatak da se u istim situacijama propisuju različite mere i postupanja od grada do grada (od potpunog zatvaranja objekata, potpune izolacije kontakata, do delimične izolacije uz dezinfekciju prostora u koji se vraćaju bez testiranja deca, a dovode drugi zaposleni da rade…)
Molimo da Krizni štab Vlade Republike Srbije hitno preduzme korake povodom stanja u predškolskim ustanovama Srbije i donese niz mera od kojih će prva biti uvođenje obavezujućih potvrda za roditelje koji moraju da rade kod poslodavca u cilju zaštite života i zdravlja zaposlenih u predškolskim ustanovama Srbije.

Održan sastanak sa ministrom Ružićem

16. novembar 2020.
Danas je održan sastanak sa ministrom Ružićem.
Iskorišćena je prilika da još jednom ukažemo na sve probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo.
Kao prioritet su označene neredovne isplate zarada, uslovi rada u prekobrojnim grupama, nedostatak kadra, sve teži rad u uslovima primene epidemioloških mera, problemi oko sprovođenja postupka zapošljavanja po prioritetu, poštovanja normativa pri upisu u ovoj godini, neprodužavanje ugovora o radu na određeno vreme ...
Ministar je istakao da mu je mesto sa koga dolazi omogućilo uvid u probleme koje imamo sa osnivačima, da uvažava naš značaj, a od nas očekuje da budemo svesni situacije u kojoj se cela zemlja nalazi, da redovno dobijaju podatke od nadležnih Zavoda za javno zdravlje i njih same iznenađuje podatak da među zaposlenim u predškolskim ustanovama procentualno ima najmanji broj zaraženih u odnosu na ostale u obrazovanju.
Da su svesni činjenice da deca slabije oboljevaju, ali da uviđaju mogući problem zbog porasta broja obolelih među zaposlenim što će dovesti do nedovoljnog broja izvršioca.
Predložili smo ponovno vraćenje obaveze donošenja potvrde o radnom angažovanju roditelja.
Izneto je mišljenje našeg odbora da uporedo sa radom na platnim razredima treba ići i na izmenu Uredbe koja je trenutno obezvređena porastom minimalne zarade.
Zbog uslova i kvaliteta rada izneto je mišljenje da zaposleni u predškolskim ustanovama zaslužuju isplatu novčane pomoći iz budžeta Vlade RS.
Od ministra smo dobili odgovor da se o tom pitanju već razmišljalo, ali da se čekaju podaci da li postoje raspoloživa sredstva za ovu namenu.
Dogovoreno je da sindikati hitno pokrenu pisanu inicijativu.

Održana Druga sednica ROS

7. novembar 2020.
Druga sednica Republičkog odbora Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije održana je 06.11.2020. godine sa početkom u 11 časova u Kamenoj sali, Decanska 14 u Beogradu, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.
Verifikovan je novi član ROS Marijana Šen, predsednica Sindikalne organizacije PU "Radost-Čačak".
Odlučeno je da član Komisije za praćenje primene Kolektivnog ugovora bude Slobodanka Ninić, sekretarka, a zamenik Bosiljka Jovanović, predsednica našeg sindikata.
Formirana je Radna grupa za izradu predloga izmene Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu zarada zaposlenih u javnom sektoru koju čine:
 1. Marija Grčak - Kragujevac
 2. Danijela Vasilijević - Čačak
 3. Igor Đokić - Vlasotince
 4. Aleksandar Obradović- Trstenik
 5. Zorica Džigurski - Jagodina
 6. Vesna Cvijović – Sopot
Takođe je formirana Radna grupa za rad na platnim razredima koju čine:
 1. Svetlana Živković - Šid
 2. Miroslav Radovanović - Merošina
 3. Marijana Šen - Čačak
 4. Tatjana Miljojković - Obrenovac
 5. Slobodanka Ninić - sekretarka
 6. Bosiljka Jovanović - predsednica
Na predlog Sindikalne organizacije radnika PU ,,Palilula" formirana je Radna grupa za definisanje profesionalnih oboljenja zaposlenih u predškolskim ustanovama koju čine:
 1. Danijela Majstorović - Požega
 2. Milojka Kovač - Palilula
Svi prisutni su upoznali članove ROS-a o stanju u svojim predškolskim ustanovama i problemima sa kojima se susreću.
Zajednički zaključci su da se epidemiološke mere poštuju različito, a nedostatak zaštitne opreme za zaposlene je prisutan. Novoobolelih zaposlenih i korisnika je sve više. Prisutan je pritisak u pojedinim lokalnim samoupravama na zarade (manji broj prisutne dece - Pirot), smanjenje broja zaposlenih na određeno vreme - Valjevo, predsednika sindikata - Šid.

Predškolci zaslužuju veće zarade

6. oktobar 2020.
Zaposleni u predškolskim ustanovama Srbije zaslužuju da im se uvećaju zarade u 2021. više u odnosu na ostale iz prosvete, poručila predsednica u dopisu....

VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Ana Brnabić, predsednica
MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
Mladen Šarčević, ministar
MINISTARSTVO FINANSIJA
Siniša Mali, ministar

Poštovani,
Predškolsko vaspitanje i obrazovanje je u predhodnom periodu bila jedna od prioritetnih oblasti Vlade Republike Srbije na čemu smo Vam zahvalni imam potrebu da se Vama i Vladi, koju vodite, naročito zahvalim na podršci koju ste pružili prilikom potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Ovim ste sprečili da zaposleni ostanu bez ovog važnog podzakonskog akta i prava koja iz njega slede.
Da je naša oblast od izuzetnog značaja svedoči i to da smo među prvima otvorili vrata deci i roditeljima 11. maja 2020. Doslednom primenom svih epidemioloških mera onemogućili smo da korona uđe u predškolske ustanove, brzom i adekvatnom reakcijom na svaki pojedinačni slučaj. Rad je obavljan u punom obimu, bez skraćenja radnog vremena, uz paralelnu online podršku porodicama odsutne dece.
Podesećamo da smo prva lestvica u obrazovanju, zbog uzrasta i potreba dece, najspecifičnija i najzahtevnija delatnost. Takođe, da problemi prekobrojnosti, koji i dalje nisu rešeni uz preporučene mere, dodatno opterećuju i onako otežan rad zaposlenih u PU. Skoro trećina zaposlenih je na minimalnoj zaradi, što ih nije sprečilo da se radno angažuju u skladu sa potrebama kriznih štabova, za vrema vanrednog stanja. Jedini u obrazovanju nemamo zamene za odsutno osoblje i do mesec dana. Sav teret posla i nerešenih problema, a posebno sada, nose isključivo zaposleni.
Ceneći sve navedeno, uvereni smo da zaposleni u predškolskim ustanovama Srbije 2021. godine zalužuju najveći procenat uvećanja zarada u sistemu obrazovanja.
U Beogradu,05.10.2020.
PREDSEDNICA
Bosiljka Jovanović

Odgovor MPNTR na zajednički dopis sindikata

28. avgust 2020.
Republika Srbija
MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

Povodom dopisa tri reprezentativna sindikata u delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja (Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, GSPRS Nezavisnost i Sindikata obrazovanja Srbije), kojim ste se dana 24.08.2020. godine obratili putem elektronske pošte Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije, a u vezi sa pripremom predškolskih ustanova za početak radne 2020/21. godine, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja razmotrilo je predmetni dopis i polazeći od delokruga, ukazujemo na sledeće:
Ministarstvo kontinuirano, u saradnji sa različitim akterima, radi na stvaranju uslova za unapređivanje dostupnosti, pravednosti i kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U cilju ostvarivanja strateških prioriteta u delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ostvarujemo i intenzivnu i konstruktivnu saradnju sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u delatnosti.
U vezi sa konstatacijom predstavnika sindikata da je dopisom Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja broj: 610-00-00677/2020-07, od 17.08.2020. godine direktorima, kako se navodi "ostavljeno da u tesnoj saradnji sa osnivačem, odnosno lokalnim kriznim štabom s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u konkretnoj lokalnoj zajednici poštujući zakonom propisane normative broja dece u vaspitnoj grupi donesu Odluku o povećanju odnosno smanjenju broja dece u objektu PU/vaspitnoj grupi", podsećamo na sledeće:
U skladu sa Odlukom Narodne skupštine Republike Srbije o ukidanju vanrednog stanja ("Službeni glasnik RS", broj 65/20 od 6. maja 2020. godine), a polazeći od Uredbe Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti SOUGO-19 ("Službeni glasnik RS", broj 66 od 7. maja 2020), u cilju blagovremene pripreme predškolskih ustanova za otvaranje objekata i prijem jednog broja upisane dece počev od 11. maja 2020. godine, svim predškolskim ustanovama je dostavljena Instrukcija (zajednički dopis Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva zdravlja, od 5.05.2020. godine) koja sadrži glavne smernice i preporuke u vezi sa postupanjem i organizacijom rada predškolskih ustanova u okviru novog režima mera u vreme trajanja epidemije SOUŠ-19. U procesu pripreme instrukcije konsultovani su i predstavnici reprezentativnih sindikata i strukovnih udruženja u delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
U prvoj fazi otvaranja objekata predškolskih ustanova, prijem dece u predškolsku ustanovu je bio moguć samo uz potvrdu od strane poslodavaca koja dokazuje da je roditelj/drugi zakonski zastupnik radno angažovan i da poslove mora da obavlja u sedištu ili drugim poslovnim i organizacionim jedinicama poslodavca, sa kontaktom poslodavca, kao i uz potvrdu nadležnog pedijatra da je dete zdravo i da je uredno vakcinisano. Mogućnost umanjenja broja dece u vaspitnoj grupi za 50% u odnosu na zakonom propisane normative, temeljila se i na tada važećim preporukama nadležnih organa u vezi sa organizovanjem rada poslodavaca za vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti SOUGO 19.
Dopisom ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja broj: 610-00- 00346/2020-07, od 20.05.2020. godine, između ostalog je ukazano daukoliko u predškolskoj ustanovi postoje prostorne, kadrovske i materijalne mogućnosti za izlaženje u susret potrebama većeg broja porodica za povratak i bezbedan boravak dece u vrtiću, predškolske ustanove mogu da primaju i decu čiji roditelji nisu u mogućnosti da obezbede potvrde od poslodavaca.
U skladu sa navedenim dopisom a imajući u vidu različite okolnosti i uslove na terenu, predškolska ustanova je upućena da u saradnji sa osnivačem (jedinicom lokalne samouprave) planira i operativno razrađuje mogućnosti postepenog/faznog prijema upisane dece, na način koji s jedne strane, obezbeđuje uvažavanje potreba porodica i s druge strane, osigurava zaštitu zdravlja i bezbednosti svih uključenih aktera (dece, zaposlenih, roditelja).
Tokom ovog procesa, predškolska ustanova u saradnji sa nadležnim organom lokalne samouprave i kriznim štabom, donosi odluke o otvaranju, odnosno zatvaranju objekata predškolske ustanove, kao i o povećanju, odnosno smanjenju broja dece u objektu/vaspitnoj grupi na osnovu sagledavanja ukupne epidemiološke, privredne i društvene situacije u konkretnoj lokalnoj zajednici i drugih činilaca (prostornih, kadrovskih i materijalno-tehničkih mogućnosti ustanove).
Preporučeno je da se odluke donose za svaki objekat predškolske ustanove, uz prethodno razmatranje sledećih bitnih elemenata: procene maksimalno mogućeg broja dece po objektu, odnosno vaspitnoj grupi imajući u vidu mogućnosti sprovođenja neophodnih preventivno-zdravstvenih mera (s obzirom na karakteristike konkretnog prostora, uzrast dece i sl.); datuma od kog se odluka primenjuje; sanitarno-higijenskih uslova koji moraju biti ispunjeni radi sprovođenja odluke, kao i odgovornosti zaposlenih za sprovođenje odluke. Apostrofirana je potreba da predškolska ustanova ostvaruje kontinuiranu komunikaciju i saradnju sa nadležnom jedinicom lokalne samouprave i kriznim štabom, zdravstvenim ustanovama (institutima/zavodima za javno zdravlje, domovima zdravlja) i drugim relevantnim službama na nivou lokalne zajednice, kao i sa nadležnim inspekcijskim službama i školskom upravom.
U dopisu reprezentativnih sindikata se između ostalog, iznosi mišljenje da "u ovom trenutku nema osnova da se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rukovodi principom autonomije lokalnih samouprava, kada je u svim ustanovama obrazovanja i vaspitanja u Srbiji ista epidemiološka situacija".
S tim u vezi, ukazujemo da i Uredba Vlade Republike Srbije (Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti SOUŠ-19 "Službeni glasnik RS", br. 66/20, 93/20, 94/20, 100/20 i 109/20) u članu 9a propisuje da se na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj je nadležni organ proglasio vanrednu situaciju zbog nastanka elementarne nepogode širenjem epidemije zarazne bolesti SOUGO-19 izazvane virusom bAKb-SoU-2, danom stupanja na snagu akta o proglašenju vanredne situacije, primenjuju posebne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, između ostalog i punu primenu svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
U smislu navedenog, a imajući u vidu specifičnosti ostvarivanja delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i različite faktore od značaja za prevenciju, praćenje, procenu i kontrolu rizika širenja epidemije u konkretnim lokalnim sredinama, u budućem planiranju i organizaciji rada predškolskih ustanova, od posebnog značaja su odluke i smernice donete na nivou lokalne samouprave. U kontekstu aktuelne epidemije, u kojoj nije moguće predvideti dalji tok i razvoj epidemiološke situacije u zemlji, koordinisano delovanje svih relevantnih aktera na nivou lokalne zajednice, postaje neophodna pretpostavka za dosledno sprovođenje aktivnosti u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti dece, roditelja i zaposlenih, pružanja podrške dobrobiti dece i porodice, kao i podrške nosiocima delatnosti.
To znači da će mogućnosti predškolskih ustanova da obezbede prijem, odnosno neposredno učešće u programima vaspitno-obrazovnog rada sve upisane dece, i u narednom periodu biti različite i da će zavisiti od epidemiološke situacije u konkretnoj lokalnoj zajednici, kao i od prostornih, kadrovskih i materijalno- tehničkih mogućnosti ustanove.
Predškolska ustanova čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, odnosno osnovna škola koja ostvaruje pripremni predškolski program, a čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, dužna je da omogući uključivanje dece uzrasta od pet i po do šest i po godina, radi pohađanja pripremnog predškolskog programa. U situaciji koja uslovljava organizaciju rada predškolskih ustanova u ograničenom obimu, roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici deteta mogu da se opredele da dete (i u godini pred polazak u školu) ne dolazi u kolektiv, odnosno da kontakt i komunikaciju sa vrtićem održavaju uz korišćenje onlajn i drugih kanala komunikacije. U tom smislu se od predškolskih ustanova očekuje da, porodicama dece koja određeni vremenski period neće biti neposredno uključena u vaspitno-obrazovni proces (zbog bolesti, strahova roditelja od infekcije i drugih razloga) ponude aktivnosti podrške putem onlajn i drugih kanala komunikacije, uz uvažavanje potreba, mogućnosti, interesovanja dece i porodice i resursa ustanove (kadrovski, materijalno-tehnički).
Utvrđivanje broja dece u vaspitnoj grupi pripremnog predškolskog programa kada je organizator programa predškolska ustanova, odnosno osnovna škola, nije moguće dodatno uniformno propisati za sve ustanove na teritoriji Republike Srbije a s obzirom na: veličinu ustanove; geografsku raspoređenost objekata ustanove; karakteristike objekata predškolske ustanove/osnovne škole, radnih soba (veličina objekta/površina radnih soba; organizaciju prostora, raspoloživost zajedničkih prostora, prostora na otvorenom – dvorište, atrijum i sl.); broj upisane dece; raspoloživost kadra za ostvarivanje pripremnog predškolskog programa u celodnevnom i poludnevnom trajanju.
Ovim putem ukazujemo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u razmatranju izazova i mogućih rešenja u funkcionisanju predškolskih ustanova u narednom periodu, sa posebnom pažnjom uzelo u razmatranje iskustva predškolskih ustanova u prethodnom periodu, različite uslove i kapacitete predškolskih ustanova na nivou Republike Srbije, kao i sve prispele predloge i mišljenja sindikata i u skladu sa delokrugom, uputilo smernice predškolskim ustanovama u vezi sa pripremom ustanova za početak radne 2020/21. godine i izradom godišnjeg plana rada ustanove.
MINISTAR
Mladen Šarčević

Dopis premijerki i Kriznom štabu

24. avgust 2020.
VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Ana Brnabić, predsednica
KRIZNI ŠTAB

Poštovana/i,
Unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u prethodnom periodu je bio jedan od strateških prioriteta Vlade Republike Srbije na čemu smo Vam zahvalni.
Međutim, zaposlene u predškolskim ustanovama neprijatno je iznenadio dopis Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja direktorima predškolskih ustanova koji se odnosi na pripremu za početak radne 2020/21 godine i izradu godišnjeg plana rada ustanove u kontekstu epidemiološke situacije, a u vezi sa COVID-19.
Naime, direktorima predškolskih ustanova je ostavljeno da u "tesnoj saradnji sa osnivačem, odnosno lokalnim kriznim štabom s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u konkretnoj lokalnoj zajednici" poštujući zakonom propisane normative broja dece u vaspitnoj grupi donesu Odluku o povećanju odnosno smanjenju broja dece u objektu PU/vaspitnoj grupi.
Mišljenja smo da u ovom trenutku nema osnova da se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rukovodi principom autonomije lokalnih samouprava, kada je u svim ustanovama obrazovanja i vaspitanja u Srbiji ista epidemiološka situacija.
Navedeno ministarstvo je u uputstvima za osnovne škole jasno definisalo normativ do 15-oro školske dece u učionici poštujući propisanih 4 t kvadratnih po detetu. Naše pitanje je: Iz kog razloga nedostaje upustvo za način rada u pripremnom predškolskom programu iako ga pojedine škole imaju u svom sastavu?
Obzirom da neke lokalne samouprave do sada nisu imale mnogo razumevanja za predškolske ustanove (o čemu smo Vas preko Radne grupe već ranije obavestili) postoji opravdana zabrinutost zaposlenih da 01. septembra možemo doći u situaciju, da u istoj školi, (učionica do učionice, približno iste kvadrature), imamo učitelja sa 15 učenika i vaspitača sa 26-oro i više dece (model kada predškolska ustanova koristi prostor škole).
Sindikati su, u više navrata, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavljali predloge i sugestije na koji način se može organizovati rad predškolskih ustanova, a da bezbednost dece, zaposlenih i roditelja ostane na najvišem nivou, ali su ti predlozi i sugestije ostali bez odgovora od strane navednog ministarstva.
Na osnovu svega, molimo Vas da kroz zajednički rad sa dole potpisanim reprezentativnim sindikatima zaposlenih u predškolskim ustanovama, a u okviru svoj ih ovlašćenja, u što kraćem roku, pomognete da rešimo i prevaziđemo navedene probleme (jasno definisanje: uputstva normativa, organizacija rada, dodatni prostor,...) vezane za rad predškolskih ustanova kako bi iste mogle da nastave neometano da rade od 01. septembra.
U Beogradu, 24.08.2020. godine

Bosiljka Jovanović,SSPVOS
Tomislav Živanović, SPRS
Valentina Ilić, SOS

Slobodanka Ninić danas u "Studio live"

24. avgust 2020.
Slobodanka Ninić danas u "Studio live" Slobodanka Ninić, sekretar Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, gostovaće danas na TV N1 u emisiji "Studio live" između 12.30 i 13h.
Koleginica Ninić će skrenuti pažnju javnosti na mnoga pitanja i nejasnoće, kako za osoblje predškolskih ustanova, tako i za roditelje čiji se mališani posle odmora vraćaju u vrtiće.
S obzirom na to da ce škole raditi sa grupama od 15 đaka, kako je to uređeno u vrtićima, gde ima i po 40-oro dece u jednoj sobi? Ni u regularnim uslovima nema mesta za svu decu, a kako sad održavati distancu? Privatni vrtići su ograničili grupe na 15 dece. Kako ce se u državnim sprečiti širenje zaraze?
Da li postoje neke nove smernice i preporuke ili će se raditi po starim? Da li će u vrtić moći samo deca čiji roditelji moraju na posao? Da li su potrebne potvrde sa posla kao u školama? Od 1. septembra, kad se odmori završe, mnogi mališani moraće da se vrate u svoje vrtićke grupe, a predškolsko vaspitanje je i zakonom obavezno. Šta sa onima koje roditelji zbog straha od zaraze i na dalje neće voditi u vrtić? Kako će teći adaptacija za decu koja tek kreću? Šta sa decom sa hroničnim bolestima? Neki dovode u vrtic i decu koja kašlju, a nemaju temperaturu. Šta sa tom decom? Kako se vaspitači postavljaju u tom slučaju? I naravno, ono sto još brine vaspitače, i vi imate svoje porodice, a u velikom ste ste riziku od mogućnosti zaraze tokom rada zbog brojnih kontakata (veliki brojem dece, plus kontakti sa članovima njihovih porodica).

Sindikat: Nova pitanja za Ministarstvo

17. avgust 2020.
MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
Mladen Šarćević, ministar
Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje

Poštovani,
Svedoci smo da je Krizni štab za suzbijanje zaraznih bolesti doneo zaključak o usvajanju Stručnog uputstva za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2020/21 godini koja je izradilo vaše ministarstvo.
Predškolske ustanove su svoj rad započele 11.05.2020. kada su im dostavljene Instrukcije koje sadrže glavne smernice i preporuke u vezi sa postupanjem i organizacijom rada u okviru novog režima mera u vreme trajanja epidemije COVID-19.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je dopisom 20.05.2020. obavestilo direktore predškolskih ustanova da u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i kriznim štabom, donose odluke o otvaranju, odnosno zatvaranju objekata predškolske ustanove (prekid vaspitno-obrazovnog rada), kao i povećanju odnosno smanjenju broja dece u objektu/vaspitnoj grupi na osnovu sagledavanja ukupne epidemiološke, privredne i društvene situacije u konkretnoj lokalnoj zajednici i drugih činilaca (prostornih, kadrovskih i materijalno tehničkih mogućnosti ustanove).
Upoznati smo da su predškolske ustanove na inicijativu ministarstva popunile upitnik koji se odnosi na funkcionisanje ustanova u periodu od 11.05-31.07.2020. radi analize stanja u cilju delotvorne pripreme za početak nove radne godine od 01.septembra 2020. godine.
Imajući u vidu osetljivost perioda u kome širenje epidemije sporo jenjava, kada je neophodno odgovorno i dosledno sprovođenje mere za sprečavanje suzbijanja zarazne bolesti, kako bi bila obezbeđena adekvatna zaštita dece, roditelja i zaposlenih Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije bi da preko svojih članova da doprinos i ukaže na neke činjenice koje se ne bi smele zaobići u ovoj sitiaciji:
 1. Neophodno je da MPNTR u saradnji sa lokalnim samoupravama uzvrši podršku predškolskim ustanovama kako umanjenje zakonskog normativa od 50% ne bi bilo dovedeno u pitanje. Smatramo da je ovo ključna mera koja je do sada doprinosila uspešnosti funkcionisanja i bez nje bi bila dovedena u pitanje adekvatana zaštita.
  • Zaposleni smatraju da bi vraćanje potvrda od strane poslodavca koja dokazuje da roditelj mora da obavlja posao van kuće bilo jedno od rešenja.
  • zaposleni su svesni da je nemoguće uskratiti upisanoj deci dolazak u vrtić , ali i problema kako organizovati rad ako postoji potreba za većim prisustvom dece. U ovom slučaju obezbeđenje dodatnoh prostora (pored svih raspoloživih prostora ustanove) od strane lokalne samouprave obzirom da se sada ne može računati na prostore škola u blizini kao što je bio slučaj prilikom ponovnog otvaranja predškolskih ustanova 11.05.2020.
  • Ministarstvo bi u saradnji sa obrazovnim ustanovama moglo da obezbedi podršku studenata završnih godina pedagoških fakulteta ( kako bi ustanove bezbedno organizovale rad u malim grupama uz korišćenje svih raspoloživih kapaciteta ustanove (hol, prostor ispred sobe, fiskulturne sale ukoliko već nisu iskorišćeni, da se formiraju centri za igru).
   Prvenstveno angažovati vaspitno osobnje koje je na čekanju za zaposlenje.
  • potrebno je obezbediti i dovoljan broj saradnika za preventivno zdrastvenu zaštitu (po mogućstvu u obe smene suprotno bi angažovanjem vaspitača radi zbrinjavanja bolesnog deteta bila ugrožena bezbednost)
  • zamene za obolele vaspitače i seste obezbediti odmah bez čekanja-da bi se izbeglo spajanje grupa
 2. Adaptacija novoupisane dece i readaptacija dece koja nisu dolazila duži vremesnski period u ustanove bi trebala biti prilagođena epidemiološkim uslovima, a to bi značilo sledeće:
  • odustajanje od prakse u pojedinim ustanovama da roditelji prisustvuju adaptaciji
  • preporuka da se ista izvodi maksimalno na otvorenom (takođe preporuka osnivačima da što više učlažu u opremanju dvorišta vrtića i podstiču vidove boravka dece na otvorenom)
  • posebnu pažnju posvetiti adaptciji dece jaslenog uzrasta
 3. Po ugledu na škole odraditi detaljna uputstva ne preporuke. Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja preko svog članstva želi da upozna svoje resorno ministarstvo da je do sada bilo problema u pojedinim predškolskim ustanovama Srbije sa adekvatnom zaštitom zaposlenih kroz nedovoljnu količinu zaštitnih maski čime su zaposleni stavljeni u situaciju da se sami snalaze.
Takođe, suprotno prvobitnim instrukcijama, umesto 70% alkohola za dezinfekciju ruku se koristi preparat na bazi hlora ("Galisept" koji je namenjen za dezinfekciju posuđa), pa je potrebno proveriti sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" da li je to odgovarajući preparat.
Za sve informacije i vidove podrške stojimo na raspolaganju.
Srdačno,

PREDSEDNICA
Bosiljka Jovanović

Predškolskim ustanovama neophodna uputstva

3. jul 2020.
MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ

Poštovani,
Imajući u vidu da je Krizni štab doneo nove mere za sprečavanje širenja Korona virusa, među kojima se nalaze i zabrana okupljanja više od 10 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, kao i nošenje maski za decu, podsećamo Vas sledeće:
Predškolske ustanove su kolektivi sa većim brojem osoba od bilo kog tržnog centra ili kafića, a uporno nas ignorišu u merama koje donose krizni štabovi na svim nivoima (ne pominjemo se ni u kakvom kontekstu).
Treba imati u vidu i da je broj zaposlenih u predškolskim ustanovama smanjen jer sve više oboljevaju od virusa ili su u izolaciji/samoizolaciji, a broj dece ostaje isti ( a negde se i povećava). Takođe, roditelji ne donose potvrde da su oboje zaposleni, nemamo načina da ispratimo izrečene mere izolacije (osim ako nam sami roditelji ne prijave)... Naglašavamo da pojedine predškolske ustanove ni do danas nisu dobile odgovarajuća sredstva zaštite (naročito maske u dovoljnim količinama) te je potrebno da ponovo odredite ko je nadležan za nabavku i distribuciju ovih sredstava predškolskim ustanovama (prethodni dogovor koji smo imali nije ispoštovan).
Takođe je neophodno, da u što kraćem roku dostavite uputstvo predškolskim ustanovama u kome bi nam bilo objašnjeno na koji način da u praksi ispoštujemo sve mere Kriznog štaba (obavezna distanca, ne više od 10 osoba u zatvorenom prostoru, nošenje maski kako zaposenih tako i dece...).

U Beogradu, 16.07.2020.g
GSPRS NEZAVISNOST
prof. dr Tomislav Živanović
SSPVOS
Bosiljka Jovanović
SOS
mr Valentina Ilić

Veća prava zaposlenima u predškolskim ustanovama

3. jul 2020.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednici reprezentativnih sindikata potpisali su danas Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.
Sporazum su potpisali predsednica Samostalnog sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosilјka Jovanović, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić i predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović.
Ministar Šarčević je posle potpisivanja naveo je da su potpisivanjem PKU regulisana i unapređena prva i status zaposlenih u predškolskim ustanovama.
"Ovim kolektivnim ugovorom unapredili smo prava zaposlenih u predškolskim ustanovama. Dogradili smo odredbe koje se odnose na rad zaposlenih u doba pandemije, regulisali i druga pitanja u vezi sa zaštitom zaposlenih, kao i uslovima rada sindikata", rekao je Šarčević.
Bosilјka Jovanović je ocenila da je PKU i aneks prethodnog Ugovora jako važan i da će zaposleni u predškolskim ustanovama dobiti nova prava koja, do sada, nezasluženo nisu imali.
"Dobili smo više dana godišnjeg odmora, solidarna davanja, više plaćenog odsustva, pravo na jubilarnu nagradu i neka druga sitnija prava koja su do sada imali naši osnivači –jedinice lokalne samouprave, a zaposleni u predškolskim ustanova su neopravdano bili diskriminisani", navela je Jovanović.
Valentina Ilić je navela da je današnje potpisivanje PKU veoma značajno za zaposlene u predškolskim ustanovama.
"Samo pre tri godine PKU nije ni postojao. Ovaj PKU je ušao u sistem prava koje imaju i svi ostali zaposleni u obrazovanju. Predškolske ustanove su ovim zaokružile svoju ulogu u obrazovnom sistemu zemlјe", kazala je Ilićeva.
Tomislav Živanović je rekao da je mnogo toga urađeno u oblasti predškolskog obrazovanja i dodao da u trenutku kada je postao predsednik sindikata nije postojao ni zakon koji reguliše ovu oblast.
"Dobro je da smo na centralnom nivou regulisali prava zaposlenih u predškolskim ustanovama, jer su prava bila različita od lokalne samouprave do lokalne samouprave. Potpisivanje PKU je korisno za kompletan system", zaklјučio je Živanović.

Bosiljka Jovanović i dalje predvodi predškolce

9. jun 2020.
Bosiljka Jovanović će i u narednom periodu predvoditi Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.
Ona je, jednoglasno, izabrana na čelo tog sindikata na Petoj skupštini, održanoj danas u beogradskoj Kombank dvorani.
Na Skupštini je usvojen Program rada za naredni period tog sindikata, izabrani članovi Nadzornog i Statutarnog odbora i delegati 16. Kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Delegate i ostale prisutne, kao uvaženi gost Skupštine, obratio se i dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete. Takođe, dosadašnjem predsedniku SSSS Ljubisavu Orboviću je pružena podrška da i u narednom periodu predvodi Savez.
Zahvalivši se na ukazanom poverenju, predsednica Bosiljka Jovanović je rekla da je to za nju velika čast, ali i još veća odgovornost da ubuduće radi još više, zajedno sa članovima Republičkog odbora, "koji treba da mi budete podrška".
"Važno je da nastavimo sa edukacijom, jer je znanje naše oruđe, kako bismo znali koja su naša prava i to preneli na naše zaposlene. Svaki sindikat čini njegov pojedinac i, ukoliko je pojedinac bolјe edukovan - sindikat je jači i bolјi", zaključila je Bosiljka Jovanović.

Međunarodna saradnja putem video linka

26. maj 2020.
Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), u sklopu projekta "Unapređenje kvaliteta socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta", 28. i 29.maja organizuje dvodnevnu online konferenciju "Stanje i perspektive ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja".
Prvog dana Konferencije ispred našeg sindikata učesnicima međunarodnog panela o stanju i sindikalnom delovanju u RPOO - perspektivama iz regiona, pored predsednice SMOK Božice Žilić i generalnog sekretara Saveza slobodnih sindikata Slovenije Ane Jakopič, obratiće se predsednica Bosiljka Jovanović.
Drugog dana ove video konferencije, koja je omogućena uz pomoć aplikacije Zoom, učesnici će govoriti o unapređenju uslova rada na nacionalnom i međunarodnom nivou. Kao govornici su prijavljeni predstavnik Evropske federacije radnika javnog sektora (EPSU) Luka Skarpielo, predsednica mađarskog Demokratskog sindikata radnika u jaslicama Viktorija Suč iglavni sekretar nemačkog sindikata VERDI Kristin Ideler.
Govornici će na oba panela u prvom delu dati pregled stanja u sektoru ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji se odnose na uslove rada i materijalna prava, a predstaviće i delovanje njihovih sindikata. Oni će se, takođe, osvrnuti na probleme zaposlenih i sindikata u vrtićima prouzrokovanim epidemijom virusa korona. Po završetku uvodnih izlaganja, svi će učesnici imati priliku da učestvuju u diskusiji.
Ovaj projekat sinansira Evropska Unija iz Evropskog socijalnog fonda.

Saopštenje Gradskog odbora Beograda

20. maj 2020.
Gradski odbor samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda

Povodom dopisa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja broj 616-00-003332020-07 od 14.05.2020. godine upućenog direktorima predškolskim ustanova i osnovnih škola, u pogledu organizacije rada predškolskih ustanova, ističemo sledeće.
Instrukcijom u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova povodom otvaranja objekata za prijem dece upisane u vreme trajanja epidemije COVID-19 (u daljem tekstu Instrukcija), predviđena je obaveza doslednog pridržavanja preporuka za prevenciju infekcije COVID-19 prilikom otvaranja objekata radi prijema dece u predškolske ustanove, uz naglasak na postepeno otvaranje objekata radi prijema jednog broj dece a ne sve dece.
Instrukcijom je predviđeno obavezno smanjenje socijalnih kontakata u predškolskim ustanovama uz obavezu poslodavca (direktora) da prilikom organizacije rada i pravljenja radnog rasporeda angažovanih zaposlenih u prvoj fazi otvaranja objekata predškolskih ustanova, vodi računa o zaposlenima sa hroničnim bolestima, kao i da rad bude organizovan tako da je u isto vreme u predškolsim ustanovama prisutan najmanji broj zaposlenih.
Instrukcijom je dalje predviđeno da predškolske ustanove otpočnu (nastave) sa neposrednim vaspitno-obrazovanim radom u obimu koji omogućava sprovođenje neophodnih mera prevencije, zaštite i suzbijanja širenja zarazne bolesti COVID-19, u skladu sa instrukcijama i preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nadležnog Zavoda, odnosno Instituta za javno zdravlje.
Dakle, Instrukcijom je predviđena organizacija rada u predškolskim ustanovama uz minimum zaposlenih, dok ostali zaposleni moraju biti van predškolskih ustanova u cilju smanjenja mogućnosti zaraze i njenog daljeg širenja, bilo na način da se zaposlenima omogući nastavak rada od kuće ili na način da se zaposlenima omogući korišćenje godišnjih odmora, a sve u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.
Suprotno Instrukciji i suprotno cilju zbog kojeg je doneta, odnosno suprotno merama koje za cilj imaju sprečavanja rizika od zaraze i njenog širenja, direktori predškolskih ustanova su pozvali sve zaposlene da se vrate na rad počev od 11.05.2020. godine.
U praksi se, povodom vraćanja na rad svih zaposlenih u predškolskim ustanovama, javio problem u vidu nemogućnosti da se u potpunosti primene sve mere prevencije, uz postojanje rizika po posebno ugrožene zaposlene.
Takođe, prema informacima iz samih predškolkskih ustanova, od ukupnog broja prijavljene dece (30% dece), u predškolske ustanove je krenuo znatno manji prijavljenih, odnosno između 5% - 15% dece.
Imajući u vidu da je u predškolske ustanove krenulo manji broj dece od prijavljenih 30%, te činjenicu da nije celishodno da svi zaposleni odmah dođu na posao gde nema dece sa kojima bi mogli da rade, kao i Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, to obaveštavamo javnost da je potrebno da se direktorima predškolskih ustanova omogući da organizuju rad na način da se u potpunosti primene sve stroge mere prevencije od zaraze i zaštite posebno ugroženih lica i to hroničnih bolesnika, zaposlenih starijih od 60 godina kao i zaposlenih roditelja sa decom do 12 godine, što podrazumeva postepeno i pažljivo otvaranje objekata predškolskih ustanova uz pozivanje na posao minimuma zaposlenih prema broju dece koja su krenula u vrtiće, uz poštovanja svih mera i preporuka radi sprečavanja zaraze i njenog širenja, uz adekvatnu zaštitu gorenavedenih posebno ugroženih zaposlenih kojima se mora omogućiti nastavak rada od kuće ili eventualno korišćenje godišnjih odmora.
Suprotno rešenje kojim se svi zaposleni, uključujući i posebno ugrožene zaposlene, pozivaju na posao na koji dolaze uz rizik da se zaraze COVID-19, što vodi i riziku da zaraze i decu, nije prihvatljivo za Gradski odbor samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda, budući da se takvim rešenjem ne primenjuje ni preporuka o socijalnom distanciranju, a zaposleni koji provode više sati u predškolskim ustanovama u koje ide mali broj dece mogu uticati samo na povećanje rizika od zaraze i njenog širenja, a u pogledu posebno ugroženih zaposlenih i do težih rizika i posledica.
Shodno navedenom, ponovo ističemo potrebu da se direktorima predškolskih ustanova omogući da organizuju rad na način da se u potpunosti primene sve mere prevencije od zaraze i njenog širenja, kao da i zaštite posebno ugrožene zaposlene, a sve kako bi se na najmanju moguću meru sveo rizik od zaraze COVID-19 i njenog širenja što je u interesu kako dece i roditelja, tako i predškolskih ustanova i njihovih radnika.
Predsednica GO
Vesna Janjić

MPNTR zatražilo hitnost u postupanju

13. maj 2020.
Iz Kabineta ministra prosvete 5. i 8. maja upućena je Urgencija ka nadležnim ministarstvima, koja se odnosi na Sporazum o produžetku roka važenja PKU i dopunu PKU. Prenosimo je u originalu...

Poštovani,
U prilogu vam dostavljamo dopise upućene Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu finansija, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, radi davanja mišljenja na:
 1. Predlog zaključka kojim se usvaja Sporazum o produženju roka važenja PKU za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, sa obrazloženjem i Predlog sporazuma o produženju roka važenja PKU, kao i
 2. Predlog zaključka kojim se prihvata Poseban kolektivni ugovor o dopuni PKU za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja sa obrazloženjem i Predlog posebnog kolektivnog ugovora o dopuni PKU za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
Molimo vas za hitnost u postupanju.
Srdačan pozdrav,
Kabinet ministra
MINISTARSTVO PROSVETE,
NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

Saopštenje: stav Sindikata

7. maj 2020.
Poštovani, Pored jasnog stava našeg sindikata da je prerano početi sa radom Krizni štab Vlade Republike Srbije je doneo odluku, da predškolske ustanove u Srbiji krenu, sa radom 11.05.2020. Svoj stav smo izneli u dopisu ministru prosvete Mladenu Šarčeviću 23.04.2020., obavestili javnost preko medija, dobili podršku svih strukovnih udruženja i Udruženja pedijatara Srbije.
Poslali smo jasnu sliku da zaposleni u predškolskim ustanovama su vredni i odgovorni ( u vreme vanrednog stanja pružaju podršku deci i porodici na daljinu postujući instrukcije MPNTR, angažovani pri kriznim štabovima u svojim lokalnim samoupravama tehničko osoblje, vozači, kompletene kuhinje, saradnici za preventivno zdrastvenu zaštitu, medicinske sestre vaspitači, zajedno sa svojim narodom podnose teret epidemije virusom kovid 19…). Javnosti smo predočili važnost vaspino obrazovnog rada za decu predškolskog uzrasta kroz demant izjava člana kriznog štaba doktora Tiodorovića koji je istim naneo uvredu kompletnom vaspitnom osoblju (vaspitačima i medicinskim sestrama vaspitačima).
Dopisom ministru smo predočili da za bezbedan početak rada predškolskih ustanova su potrebne jasne mere i instrukcije. U organizaciji što bezbednijeg početka rada za zaposlene i decu, sindikat je uložio maksimalne napore ( svi predsednici naših sindikalnih organizacija u Srbiji) ,svestan da je i danje u toku vanredno stanje.
Zajedno sa svojim članovima , a kasnije i čitavom strukom uspeli smo da se izborimo za učešće u satavljanju mera savetima iz naše stuke i prakse. Tako što smo pažljivo osluškivali svaki glas zaposlenog, svih struktura , nedoumice, strahove, naročito o neprimenjljivosti prvobitnih mere koje je propisao Zavod za javno zdravlje.
Briga za decu sa kojom radimo i njihove porodice kao i za svoje bližnje i sebe je bio pokretač da ministarstvu ukažemo da se mere koje propisuju odnose na naše zaposlene i da moraju biti životne, sprovodnjive i bezbedne podjednako za decu i zaposlene. Zahvaljujući sugestijama predsednika sindikata (glas zaposlenih iz predškolskih ustanova), razmišljalo se o svakom segmentu: dečjem razvoju, praktičnim situacijama, uzrasnim karakterostikama, zaštitnoj opremi, psihološkom momentu dece i zaposlenih. Ministarstvo i Vlada su imali sluha i u uvažili većinu naših zahteva i prvobitne mere pretvorili u unstrukcije koje su sprovodljivije u datoj epidemiološkoj situaciji.
Žao nam je što nisu uvažene još neke mere za koje smo prvobitno imali saglasnost na Radnoj grupi, a tiču se što dužoj zaštiti zaposlenih koji spadaju u rizične kategorije (nakon ukidanja vanrednog satanja) to su stariji od 60 godina,samohrani roditelji sa decom hroničnim bolesnicima i roditelji sa decom do 12 godina, koji radom u uslovima epidemiološke situacije mogu biti zdrastveno ugroženi.
Za kategoriju zaštićenih zaposlenih hroničnih bolesnika nije jasno definisano koja hronočna obeljenja predstaljaju dodatan rizik i slučaju zaraze kovidok 19 i šta je potrebno za dokumentovanje istih. Na ovu činjenicu smo ukazali ministarstvu jer su direktori i predsednici sindikata stavljeni u tešku situaciju da imaju odgovornost i donose odluku za nešto što je nejasno definisano.
Nadamo se da će direktori kao organizatori posla u ovako kompleksnim epodemiološkim uslovima u borbi sa nepoznatim virusom, koja još uvek traje, imati razumevanja i maksimalno dok god je to moguće, a da ne ometajue rad ustanove, zaštititi što veći broj zaposenih u sladu sa tačkom 1. VI poglavlja instrukcija (dodatne preventivne mere).
Na poslednjem sastanku prisutnim smo izneli sve probleme na koje ste nam ukazali: Od Ministarstva smo dobili uveravanje da: Ovim ne prestaje naše angažovanje u cilju zaštite vašeg zdravlja i bezbednog radnog okruženja.Uvek možete računati na podršku kao našu tako i pravne službe.
Sradačno
Predsednica,
Bosiljka Jovanović,sr.

Održan sastanak u Vladi Srbije

5. maj 2020.
Na sastanku u Vladi Srbije diskutovalo se o predviđenim merama i instrukcijama u odnosu na nacrt koji je dostavilo Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja. Naš sindikat je imao primedbu da nije definisano koja su to hronična oboljenja i način njihovog dokumentovanje ( kako je bio prvobitni dogovor) i da nedostaje ko je druga odrasla osoba koja se brine o detetu u izolaciji kada je odsutna sestra na preventivno zdravstvenoj zaštiti.
Na sastanku od Ministarstva prosvete smo dobili informaciju da je kupljeno 888 bezkontaknih toplomera ( toliko objekata u okviru predškolskih ustanova u Srbiji je najavilo početak rada) i da će do kraja nedelje biti podeljeni.
Takođe smo od ministara Šarčevića dobili informaciju da će pod hitno biti nastavljeni pregovori oko izmena i dopuna kao i produženja Kolektivnog ugovora.

Protestno pismo tri sindikata ministru

3. maj 2020.
VLADA REPUBLIKE SRBIJE
MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ


Poštovani,
Ovim putem obraćamo Vam se u vezi sa e-mailom koji smo dobili 02.05.2020.godine u kome nas između ostalog i obaveštavate da zbog neophodnosti pridržavanja mera zaštite u zgradi Vlade, prestavnici Sindikata neće učestvovati na sastanku koji je zakazan za 05.05.2020.godine.
Naime, reprezentativni sindikati su od samog početka bili uključeni u Rad radne grupe za pripremu otvaranja šredškolskih ustanova za boravak dece nakon prekida vanrednog stanja, a posebno imajći u vidu da se ovde odlučuje i o pravima i obavezama zaposlenih u predškolskim ustanovama, smatramo da je neophodno da i sindikate pozovete na naredni sastanak, kao i da ih aktivno uključite u donošenje mera i preporuka koje će se odnositi na početak rada predškolskih ustanova. Takođe napominjemo da je Radna grupa za predškolsko obrazovanje do sada vrlo uspešno sarađivala i da je rešila dosta ključnih pitanja vezano za probleme predškolskih ustanova uz aktivno učešće sindikata, te je neophodno i sada kada se rešavaju ključna pitanja kod organizacije rada predškolskih ustanova u uslovima epidemije covid – 19, uključiti i sindikate.
Posebno ističemo da su i zaposleni u predškolskim ustanovama opravdano zabrinuti jer u poslednjem dopisu koji je MPNTR uputio direktorima ustanova se ne traži podatak o broju hroničnih bolesnika i lica starijih od 60 godina, iako je bilo reči na dosadašnjim sastancima da takve kategorije zaposlenih treba izuzeti od poslova koji podrazumevaju direktan kontakt sa decom.
Razloge koji ste naveli ne opravdava odluku da sindikate isključite od prisustva na predstojećem sastanku, a posebno što će se na navedenom sastanku raspravljati o konkretnim merama i preporukama MPNTR, a koje će značajno uticati na obaveze zaposlenih u predškolskim ustanovama u novonastalim okolnostima.
Zbog napred svega navedenog, smatramo da će te shvatiti ozbiljnost situacije pred kojom se svi nalazimo i da će te omogućiti sindikatima da uzmu učešće na predstojećem sastanku sa bar jednim predstavnikom ispred svakog sindikata, kako bi zajednički utvrdili konačne mere i preporuke uslova pod kojim će nastaviti da rade predškolske ustanove u Republici Srbiji.
U Beogradu, 03.05.2020.
SSPVOS
Bosiljka Jovanović, predsednica
GSPRS "Nezavisnost"
prof. dr Tomislav Živanović, predsednik
Sindikat obrazovanja Srbije
mr Valentina Ilić, predsednica

Saopštenje

29. april 2020.
28.04.2020. godine, u zgradi Vlade RS, održan je sastanak Radne grupe za pripremu otvaranja predškolskih ustanova za boravak dece nakon prekida vanrednog stanja, kojem su prisustvovali predstavnica Vlade RS, predstavnici ministarstava i predstavnici reprezantativnih sindikata GSPRS NEZAVISNOST, Samostalni sindikat predškolskig vaspitanja i obrazovanja Srbije i Sindikat Obrazovanja Srbije.
Ministar prosvete, M. Šarčević, je na početku sastanka naglasio da je na sednici Kriznog štaba doneta odluka o otvaranju predškolskih ustanova i da je zadatak Radne grupe da donese mere i protokole kojih će zaposleni i direktori morati da se pridržavaju.
Predstavnici sindikata su izrazili neslaganje sa odlukom da se predškolske ustanove otvore 11.05.2020. godine, smatrajući da je to preuranjeno.
Na sastanku nisu usvojeni zaljučci, a sledeći sastanak Radne grupe je zakazan, za četvrtak, 30.04.2020. godine i sa ovog sastanka će predškolskim ustanovama biti upućeno uputstvo za rad.
Na konferenciji za medije Kriznog štaba za suzbijanje zaraznih bolesti, održanoj 28.04. 2020. godine, najavljujući predstojeće otvaranje predškolskih ustanova, prof. dr Branislav Tiodorović je između ostalog rekao da "predškolske ustanove ne treba da služe samo za čuvanje dece, već između ostalog, deca treba da nauče koliko često je potrebno da peru ruke...".
Uz dužno poštovanje profesoru Tiodoroviću moramo da skrenemo pažnju da se deca u predškolskim ustanovama ne "ČUVAJU" već se sa njima obavlja složen vaspitno obrazovni rad. Takođe u istom saopštenju medicinske sestre sa srednjom i visokom stučnom spremom se nazivaju priučenim negovateljicama što predstavlja svojevrsnu uvredu profesije.
Zaposleni u predškolskim ustanovama se, osim nege, bave i vaspitno - obrazovnim radom, a takođe deci pomažu u savlađivanju veština koje će im trebati kroz odrastanje. Pored toga, uče ih i praktičnim veštinama koje su neophodne za život u civilizovanom društvu. U te veštine, svakako, spadaju i održavanje higijene, pravilne životne navike za održavanje higijene i podizanje svesti o važnosti istih. U Beogradu, 29.04.2020.

Puno nejasnoća ali i pitanja

24. april 2020.
MPNTR
Mladen Šarčević, ministar
Milan Pašić, pomoćnik ministra, Sektor za predškolsko i osnovno obrazovanje

Poštovani,
Nakon informacije da epidemiolozi planiraju u narednom periodu otvaranje vrtića (predškolskih ustanova) u Srbiji na adresu našeg sindikata stiglo je mnogo poruka zaposlenih.
Ono što članove Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije brine je: Posebno želimo da naglasimo da zabrinutost zaposlenih povećava dosadašnji odnos tj. nepoštovanje Zakona u pogledu normativa broja dece i potrebnog prostora (građevinskog kapaciteta), nedostatak higijenskih sredstava, ne poštovanje mera od strane roditelja i nadležnih zdrastvenih ustanova (zaposleni su mnogo puta do sada naglašavali potrebu provere potvrda da je dete zdravo i može da boravi u kolektivu,da se preispita odluka o ukidanju preventivnih briseva).
Kao primer zaposleni navode iskustvo iz januara meseca ove godine kada je došlo do oboljevanja dece i zaposlenih izazvano, tada aktuelnim, virusom što pokazuje statistika dolaznosti dece. U školama je produžen raspust, a predškolaske ustanove (izuzetak Vojvodina) nastavile sa radom.
Od svog resornog ministarstva očekujemo jasno definisane obavezujuće mere i procedure za rad najkasnije sedam dana pre početka rada da bi se ustanove pripremile i informisali roditelji.
Naš sindikat kao i uvek je spreman za sviki oblik sradnje i podrške u okviru aktivnosti ministarstva koje za produkt imaju poboljšanje uslova rada sa decom svih zaposlenih.
Srdačno,
Bosiljka Jovanović

Sjenica: ove godine samo pola oktobarske plate

7. april 2020.
Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije

Poštovani,
Hvala Vam što se borite za dobrobit svih građanja.
Shvatam težinu vremena u kome se nalazite i odgovornost sa kojom se nosite i svakako Vas ne bih ni ometela da situacija nije alarmantna uz molbu da uložite autoritet i pružite podršku. Obraćam Vam se u ime radnika (članova Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije) Predškolske ustanove "Maslačak" Sjenica.
Moram da Vas upoznam da su zaposleni ove predškolske ustanove u toku ove godine primili samo polovinu zarade (za mesec oktobar 2019.) i to 27.02.2020. tako da im nedostaje novac za hranu, lekove i osnovne životne potrebe.
Zbog prezaduženosti opštine pitanje je kada će uopšte dobiti zaradu u toku ovog meseca pa pored borbe sa ovom opakom bolešću zaposleni ove predškolske ustanove suočeni sa borbom za egzistenciju, jer za zaposlene na minimalnoj zaradi to znači 15.000 dinara za protekla tri meseca...( imajte u vidu da tu ima hroničnih bolesnika i samohranih roditelja).
O problemima zaposlenih u PU "Maslačak" Sjenica od decembra 2019. je upoznato naše resorno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnolškog razvoja, Vlada Republike Srbije (preko Radne grupe za predškolsko obrazovanje) koji su u više navrata pokušavali (nažalost bezušpešno jer je odgovornost na opštini) da reše problem . Obavešten je i Krizni štab Vlade RS koga smo zamolili za humanitarnu pomoć u vidu paketa hrane i higijene za zaposlene. Ministarstvo prosvete je uputilo u PU "Maslačak" Sjenica prosvetnu ispekciju da bi proverilo tvrdnju čelnika lokalne samouprave da ova predškolska ustanova ima višak zaposlenih i da je to razlog kašnjenja zarada-što nije ustanovljeno. Lokalnoj samoupravi još uvek nije od strane nadležnog ministarstva posleta budžetska inspekcija …
Najveći problem je što od na osnovu Odluke o maksimalnom broju zaposlenih iz 2013. Opština odobrava i planira budžet za 40 umesto 83 zaposlena koliko sad ima ta predškolska ustanova u skladu sa normatovom (saglasnos za svako novo zapošljavnje ili proširenje delatnosti daje upravo lokalna samouprava po predhodno pribavljenim sagasnostima od nadležnih institucija države) tako da im je odobreni budžet za zarade manji za u odnosu na realan. Preškolska ustanova se po ovom pitanju se obraćala i ministarstvu finansija pokušavajući da dobiji uvećanje mase sredstava za 42.720.000 dinaraza ovu godinu, što bi omogućilo isplatu plata svim zaposlenim prema normativu.
Srdačno,
Bosiljka Jovanović, predsednica

Pravna služba SSSS odgovorila na brojna pitanja

27.mart 2020.
Obaveštenje članovima Samostalnog sindikata zaposlenih u predškolskom vaspitanju i obrazovanju Srbije povodom proglašenja vanrednog stanja a, pre svega, u vezi radne dužnosti pomoći starijim sugradjanima
U Republici Srbiji, dana 15.03.2020. godine, proglašeno je vanredno stanje, što, dalje, ostavlja posledice na ne samo uredjenje već i funkcionisanje sistema radnih odnosa u Republici Srbiji.
Imajući u vidu da je borba protiv virusa, COVID-19, situacija sa kojom se čitav svet po prvi put suočava, u našoj zemlji, se na prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih u delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja Republike Srbije, primenjuju:
Uredbe Vlade RS, Odluke i Pojašnjenjenja releventnih državnih tela, a, u izvesnoj meri, a zbog potrebe blagovremenog i kvalitetnog rešavanja određenog pitanja koja su od stane zaposenih pristigla u sindikat, i odgovarajuće faktičke radnje nadležnih tela, ali i: odredbe Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018) i, Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi ("Sl. glasnik RS", br. 88/2009, 95/2010 i 36/2018), odnosno prateća Uredba o načinu i postupku izvršavanja vojne, radne i materijalne obaveze ("Sl. glasnik RS", br. 100/2011, 60/2015 i 40/2019).
Akti iz prethodnog stava ovog Obaveštenja, prvenstveno se primenjuju u odnosu na režim, odnosno način funkcionisanja sistema radnih odnosa u redovnim okolnostima.
1. Da li se može uvesti radna obaveze za zaposlene u Predškolskim ustanovama radi obavljanja dužnosti koje nisu u neposrednoj vezi sa poslom za koje je zaključen ugovor o radu?
Na osnovu Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi ("Sl. glasnik RS", br. 88/2009, 95/2010 i 36/2018), čl. 82 do 94., kao i na osnovu Uredbe o načinu i postupku izvršavanja vojne, radne i materijalne obaveze ("Sl. glasnik RS", br. 100/2011, 60/2015 i 40/2019), čl. 25 do 40.,
U TOKU VANREDNOG STANJA, ZAPOSLENOM U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI, MOŽE BITI UTVRĐENA RADNA OBAVEZA U VIDU, primera radi, ISPOMOĆI RASPODELE PAKETA SUGRAĐANIMA KOJI ZBOG GODINA STAROSTI NE MOGU NAPUŠTATI OBJEKAT U KOJIMA STANUJU...
Način, na koji će biti utvrđena ova radna obaveza, kao i medjusobna prava, obaveze i odgovornosti subjekta koji ovu radnu obavezu utvrđuju, zavisi od Plana odbrane, odnosno drugog istovrsnog akta na nivou odredjenog grada, kao i od konkretne situacije na terenu, tj. koje odredbe će nadležni organi upotrebiti radi uvodjenja ove radne obaveze. Primera radi, prema članu 87 stav 1 Zakona o vojnoj, materijajlnoj i radnoj obavezi, u slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja, licu koje je u radnom odnosu prestaje radni odnos ako ne postupi po rešenju o raspoređivanju u državnom organu i pravnom licu u delatnosti od posebnog značaja za odbranu.
Nadalje, smatramo, da prilikom rasporeda konkretnih lica i konkretnih aktivnosti: Do sada donetim Uredbama, Odlukama i Pojašnjenjima nije ukinuto prava zaposlenih na podnošenje tužbe radi poništaja odredjenih akata Ministarstava, ali se, praktično, za vreme vanrednog stanja, isto ne može ostvariti.
2. UKOLIKO JE ZAPOSLENI RASPOREĐEN, Odlukom nadležnih lica u Predškolskoj ustanovi, DA RADI OD KUĆE, MOŽE LI MU SE ISTOVREMENO ODREDITI RADNA OBAVEZA /u istom vremenskom periodu/ DA OBAVLJA I DRUGE POSLOVE?
Zaposleni ne može istovremeno, tj. u istom vremenskom periodu, biti subjekt dve različite obaveze. Naime, u nadležnosti je Štaba za vanredne situacije, kao organa u čijoj je nadležnosti spasavanje dobara od najviše društvene vrednosti, da procenjuje, u kom trenutku, je koja obaveza, odnosno radna dužnost zaposlenog potrebnija na teritoriji na kojoj zaposleni prebiva. S tim u vezi, formalnopravno, potrebno je da nadležni organ odredjujući radnu obavezu, stavi van snage prethodni radni raspored zaposlenog, za vreme koje je potrebno da se izvrši ta radna dužnost zaposlenog, a, imajući u vidu, pre svega, moguću praktičnu situaciju da zaposlenom istovremeno bude naloženo obavljanje dve obaveze istovremeno.

Odeljenje za pravne poslove SSSS
Aleksandar Marković dipl. pravnik Samostalni sindikat zaposlenih u
predškolskom vaspitanju i obrazovanju Srbije
Bosiljka Jovanović, predsednik

Sindikat od ministra zatražio informacije i važne odgovore

16.mart 2020.
SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE
MINISTARSTVO PROSVETE NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
MLADEN ŠARČEVIĆ, MINISTAR

Poštovani,
Nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, u cilju bolje informisanosti zaposlenih u predškolskim ustanovama i sprečavanju eventualnih širenja dezinformacija i nesigurnosti, naš sindikat smatra da je potrebno da bude upoznat sa svim merema koje donosi ministarstvo kako bi mogli dodatno da pomognemo u realizaciji. Molimo da informacije, odluke i preporuke šaljete na mejl našeg sindikata sindikat.predskolaca@gmail.com.
Razumemo trenutno stanje i da se mere i odluke donose zavisno od potrebe i situacije, stoga želimo da Vas uputimo na neka pitanja koja su ostala otvorena novonastalom situacijom.
 1. Različite mere su sprovedene za rad zaposlenih u predškolskim ustanovama ( od organizovanja dežurstava do rada puno radno vreme bez dece uz informaciju da će biti organizovana provera od strane inspekcija)
 2. Mere zaštite i prevencije zaposlenih koji rade
 3. Naknade i zarade zaposlenih koji su oslobođeni rada
 4. Šta se dešava sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene čiji je osnivač Republika Srbija , autonomna pokrajina , jedinica lokalne samouprave. obzirom da smo ograničeni vremenskim rokovima
 5. Imamo informaciju da zaposlenima na odeđeno vreme, koji rade dugi niz godina, prekidaju radni odnos zaključenjem ugovora .
Podesećamo da u nama imate ravnopravnog partnera u cilju prevazilaženja novonastale situacije.
Srdačno,
Bosiljka Jovanović

MPNTR ministar Mladen Šarčević"

6.februar 2020.
Poštovani.
Dužnost mi je da Vas obavestim da među zaposlenim u predškolskim ustanovama Srbije vlada velika zabrinutost povodom epidemiološke situacije- proglašenjem pandemije virusa "Kovid 19" u svetu i pojavom obolelih u našoj zemlji.
Ustanove su samoinicijativlo pojačale higijenske i profilaktičke mere.
Pojedine lokalne samouprave su predškolskim ustanovama dostavile uputstva o preventivnim merama u cilju sprečavanjg prenošenja i širenja infekcije.
Zaposleni su mišljenja da su te mere kontradiktorne, jer zahtevaju dodatan broj izvršilaca.
Virusi se kod dece predškolskog uzrasta najbrže šire, jer deca dodiruju nos. lice, usta. Stavljaju igračke u usta, u igri su neprekidno u kontaktu sa vršnjacima, a neizvodljivo je pranje ruku nakon svakog kontakta .
Dodatanom riziku su izložene pogranične opštine, gde je veliki protok ljudi iz inostranstva.
Zajednički stav zaposlenih u predškolskim ustanovama Srbije da se u ovim okolnostima zbog potencijalne opasnosti od korona virusa , obustavi rad predškolskih ustanova na određeno vreme .
Nadamo se da ćete o našem stavu obavestiti Vadu Republiks Srbije na prvoj vanrednoj sednici.
Bosiljka Jovanović

Još malo o spornim članovima"

6.februar 2020.
Na sastanku pregovaračkog tima 03.02.2020. ponovo su razmatrani sporni članovi nakon dostavljenog korigovanog predloga od strane tri reprezentativna sindikata i finansijskih efekata priznavanja prava za 40 godina jubilarnu nagradu i pravo na tri prosečne zarade kao otpremnina za odlazak u penziju ( koje je dostavio naš sindikat nakon ankete i u saradnji sa ekonomskim odeljenjem SSSSrbije).
Sindikati su nakon dogovora u ponudi smanjili procenat uvećanja zarade predsedniku sindikata sa 20% na 12%.
Nakon dužeg razmatranja i iznošenja razloga za uvećanje prava ( od strane sindikata) i protiv ( ministarstva) sindikati su juče dostavili svoju verziju ( koju šaljem u prilogu) pored toga što su ministarstva ostala pri stavu da će dati negativna mišljenja po pitanju uvećanja prava: Problem koji se trenutno pojavio pred pregovaračiki tim je uvođenje tehničke Vlade koji se očekuje krajem februara i do kada treba zvršiti izmene.

Protest u sjeničkom "Maslačku"

29.decembar 2019.
Zaposleni u PU Maslačak će se u ponedeljak, 30.decembra 2019. godine, okupiti u 12.40 i prošetati gradom, ali i ispred zgrade Opštine, odakle će poručiti da neće nasedati na manipulacije i zatražiti odgovor na sledeća pitanjaa:
 1. Zašto nisu isplaćene dve zarade iz perioda mandata prethodne direktorke?
 2. Na osnovu čega je samnjen i varira broj radnika PU na budžetu Opsine? (mora postojati pisani trag)
 3. Ako postoji briga o deci i njihovim interesima, zar je sporno dati saglasnost za formiranje "Razvojne grupe" kad se zna sastav dace u toj grupi?
 4. Ako se ne podržava obuhvat mlađe dece uz decu pripremnog predškolskog programa u ruralnim područjima, da li se samim tim ne ide na štetu roditelja i dece,što će imati za posledicu migriranja stanovništva.
 5. Sve grupe su formirane u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i zašto nisu sa tim saglasni?
 6. Ako zaduženi na lokalu nisu saglasni trabali su da reaguju nakon prvog saznanja o broju zaposlenih, a ne na osnovu zahteva dobijenog od ustanove.
 7. Iz kojeg razloga novi vrtić do sada nije stavljen u funkciju?
 8. Šta je sa povećanjem plate koje nije isplaćeno, a nije ni budžetom predviđeno, s obzirom na to da je ostao isti,što je ponižavajuće, posebno za one koji obavljaju jednu od najznačajnijih vaspitno -obrazovnih delatnosti.
 9. Zasto budžet za 2020. godinu nije urađen prema maksimalnom broju zaposlenih, koji je ove godine usvojen, već je prepisan od prošle godine.

Formiran pregovarački tim

24.decembar 2019.
Poštovani,
Prvi sastanak Pregovaračkog tima iz ministarstava i reprezentativnih sindikata u cilju izmene i dopune Kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama čiji je osnivač RS, autonomna pokrajina i jedinica LU, održan je 23. decembra.
Nakon utvrđivanja reprezentativnisti, dogovorena je dinamika održavanja stranaka ( sledeći zbog praznika do 15.01.2020. a naredni jednom u dve nedelje)
Timovi će u periodima između komunicirati mejlovima. Sastanci će trajati 1.5 sat.
Danas se u pregovorima stiglo do člana 28.
Pristali su u načelu na 35 dana godišnjeg odmora sa navršenih 55 godina života i 30 godina radnog staža.
Problem su svi članovi definisani Zakonom o uređenju osnovica zaposlenih u javnom sektoru.
Za pojedine članove se tražilo jasnije definisanje ili su ostavljeni još na proveru u ministarstvima.

9. sastanak Radne grupe

13.decembar 2019.
Prisutni:
 1. Darko Komnenić, v.d. Pomoćnika ministra, Ministarstvo finansija
 2. Bojan Stević, Državni sekretar, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
 3. Milan Pašić, Pomoćnik ministra, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
 4. Ljiljana Marolt, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
 5. Valentina Ilić, Predsednik, Sindikat obrazovanja Srbije (zamena Zorica Vujatov)
 6. Novak Katić, Predsednik, Sindikat Obrazovanja Srbije, Odbor delatnosti predškolskih ustanova
 7. Bosiljka Jovanović, Predsednik, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja
 8. Slobodanka Ninić, Sekretar, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije
 9. Staniša Čabarkapa, Član, Izvršni odbor Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost"
Izostanci:
 1. Miloš Janković, Pomoćnik ministra, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
 2. Suzana Lazarević, Predsednik, Odbor predškolskih ustanova Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost"

Zaključci
1.Isplata jednokratne novčane pomoći
Prema informacijama reprezentativnih sindikata, isplatu jednokratne novčane pomoći nisu još uvek izvršile opštine: Novi pazar, Sjenica i opštine na Kosovu.
2.Izjednačavanje osnovice u svim JLS i obezbeđivanje redovnosti isplate plata
Ustanovljeno je da su od 1. decembra (zaključno sa Kovinom), sve opštine izjednačile osnovicu.
Od preostalih ustanovljenih JLS koje kasne sa isplatom plata, ustanovljeno je: 3.Pravilnik o utvrđivanju ekonomske cene
MPNTR ima određene nedoumice u pravcu obračuna stalnih troškova (struja, energenti), ali će obaviti potrebne konsultacije i pripremiti nacrt Pravilnika do 20. decembra, kada se planira usvajanje ZOSOV-a.
Od prethodnog sastanka - MPNTR će pripremiti informaciju o konkretnim efektima novog Pravilnika u odnosu na postojeći.
4.Broj dece u PU upisan preko norme
Sindikati su predložili da se pošalje lista planiranih investicija u infrastrukturu predškolskog kroz projekat "Inkluzivno predškolsko obrazovanje". Lista je priložena uz ovaj izveštaj.
5.Zapošljavanje u PU
MDULS je 10. decembra zvanično poslalo inicijativu ka gradonačelnicima/predsednicima opština u vezi zapošljavanja osoba koje su duži vremenski period zaposlene u PU po ugovorima na određeno (i drugim osnovama). Kopija dopisa sa detaljnim instrukcijama je priložena uz ovaj izveštaj.
Sindikati su predložili da se izda saopštenje od strane Vlade u vezi ove inicijative.
6.Jasna instrukcija direktorima PU po spornim pitanjima
Od prethodnog sastanka – "MPNTR je pripremilo nacrt instrukcije za direktore PU po pitanju: Dodatak: u instrukciju će se dodati šta je odgovornost PU, a šta vaspitača jer je u praksi većina odgovornosti na vaspitaču, što ne bi trebalo da je slučaj.
Resorni sindikati će poslati komentare na pripremljen nacrt."
Do ponedeljka, 16. decembra, sindikati će poslati komentare, a MPNTR obaviti potrebne konsultacije sa drugim resorima radi finalizovanja nacrta instrukcije za direktore.
7.Različiti tretmani nivoa zaposlenih, dodatna pitanja Preneta od prethodnog sastanka su pitanja: 8.RG
Završetak rada RG je predviđen krajem decembra 2019. Dogovoreno je da članovi ostaju u kontaktu i nakon završetka zvaničnog rada RG radi praćenja realizacije pokrenutih inicijativa.

Ministar DULS uputio dopis gradonačelnicima

12.decembar 2019.
Shodno dogovorima postignutim na sastanku Radne grupe, ministar MDULS Branko Ružić je 10. decembra uputio dopis gradonačelnicima i predsednicima opština dopis koji se odnosii na zapošljavanje u predškolskim ustanovama po tačno određenim uslovima.

GRAD / OPŠTINA
Gradonačelniku / Predsedniku
Poštovani,
Razvoj predškolskog obrazovanja je jedan od strateških prioriteta Vlade, u okviru kojeg se posebna pažnja posvećuje unapređenju postojeće i obezbeđivanju nove infrastrukture, opremanju ustanova, adekvatnoj primeni novih osnova programa u skladu sa ustanovljenom dinamikom i poboljšanju uslova rada zaposlenih u ovim ustanovama.
Vlada, u saradnji sa međunarodnim i lokalnim partnerima, aktivno radi na implementaciji postojećih i razvoju novih projekata kada je u pitanju razvoj infrastrukture i opremanje predškolskih ustanova. Ipak, radi obezbeđivanja adekvatnih uslova u skladu sa najboljim svetskim praksama i kako bi to bilo održivo, neophodno je da lokalne samouprave predškolsko obrazovanje takođe uvrste u vrh svoje agende.
Radi koordinisanog sprovođenja aktivnosti i sagledavanja trenutne situacije u predškolskom obrazovanju, Vlada je u aprilu 2019. godine osnovala Radnu grupu za predškolsko obrazovanje kojom upravlja Kabinet predsednice Vlade, a članove čine predstavnici ministarstava i reprezentativnih sindikata. Tokom rada Radne grupe ustanovljeno je da, trenutno, lokalne samouprave u velikoj meri premašuju broj zaposlenih i radno angažovanih na određeno vreme i po drugim osnovama (privremeni i povremeni poslovi, ugovor o delu i gd.) od zakonski predviđenih, maksimalnih 10%.
Kako je cilj ove Vlade i da omogući održivo zaposlenje za osobe koje rade u predškolskim ustanovama, potrebno je da lokalne samouprave podnesu zahtev na PRM obrascu Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave radi upućivanja i pribavljanja saglasnosti Komisije za zapošljavanje, sagledavajući i precizno navodeći sledeće preduslove:
 1. Strukturu zaposlenih po različitim osnovama
 2. Predlog za broj zaposlenih koji je potrebno zaposliti na neodređeno vreme, tako da se dostigne zakonsko ograničenje od 10% preostalih zaposlenih i radno angažovanih
 3. Da zahtev za zapošljavanje iz tačke 2) ne utiče na ukupnu masu plata
 4. Zahtevi za zapošljavanje na neodređeno se mogu podneti za osobe koje su već zaposlene na određeno vreme ili radno angažovane po drugim osnovama u toj predškolskoj ustanovi i vrši se redosledom - od najduže zaposlenog do najkraće zaposlenog u isključivo toj predškolskoj ustanovi.
 5. Ukoliko bude popunjen deo PRM obrasca koji se odnosi na zahtev za zapošljavanje iznad 10%, neće biti uvažen od strane nadležnog ministarstva.
U slučaju da je novo zapošljavanje potrebno usled otvaranja novih objekata predškolskih ustanova, lokalne samouprave mogu dobiti saglasnost za zapošljavanje uzimajući u obzir da Ministarstvo finansija, iako saglasno sa novim zapošljavanjem, neće dati saglasnost na uvećanje mase za plate ukoliko se ia ospovu izvršenja buceta proceni da lokalna samouprava ima dovoljno sredstava da isplati i plate novozaposlenih u okviru postojeće mase za plate.
Imajući u vidu navedeno, pri slanju zahtsva za novo zapošljavanje usled otvaranja novih objekata PU, potrebno je da lokalne samouprave u okviru svojih buceta zapošljavanje u predškolskim ustanovama postave na vrh svojih prioriteta.
Na osnovu svega iznetog, predlažemo da u što kraćem roku postupite u skladu sa ovom inicijativom, kako bi se osigurao neometan rad ustanova predškolskog obrazovanja.

MINISTAR
Branko Ružić

Zatražen termin za sastanak

6.decembar 2019.
SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA,
Zoran Radojčić – gradonačelnik
SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANjE I DEČJU ZAŠTITU
Slavko Gak - sekretar
Poštovani,
Izjava Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, preneta u medijima, unela je pometnju i nadu među zaposlene u PU Beograda. On najavljuje solidarnu pomoć za zaposlene u Javnim preduzećima i Upravi grada u iznosu 41.800.00 rsd i isplatu regresa od oko 33.000,00 rsd zaposlenima u javnom sektoru, na osnovu dogovora sindikata i Vlade.
Šta ovo tačno znači za zaposlene u PU Beograda ? Da li će biti svima isplaćen regres ? Da li je grad predvideo budžetom za 2020. godinu sredstva za ovu namenu?
Pitanje solidarne pomoći i uvećanja osnovice za isplatu plata u PU Beograda je razmatrano početkom ove godine na više sastanaka u Skupštini grada. Tada je doneta odluka da sredstva koja su predviđena od strane grada, a koja su bila dovoljna za uvećanje osnovice za isplatu plata za 10%. budu predškolcima isplaćena kroz solidarnu pomoć u iznosu 20.000.00 rsd i 6% uvećanja osnovice koju utvrđuje Vlada Republike Srbije. Sindikati su pristali na ovaj dogovor, uz mogućnost da krajem godine opet razmotrimo pitanje solidarne pomoći do neoporezivog iznosa, a Vi ste pokazali dobru volju da se to pitanje opet razmotri, jer ste imali naznake, da ćete objedinjenom nabavkom od strane sekretarijata ostvariti značajne uštede.
Molimo Vas da odgovore na ova pntanja dostavite SSPVO Srbije, ili nam zakažete termin za sastanak sa ovom temom.
Svesni smo činjenice da ste u rešavanju ovih pitanja sarađivali sa našim Gradskim Odborom u prethodnom periodu, ali zbog sve većeg broja zahteva zaposlenih u PU Beograda, koji su se obratili Rspubličkom odboru, smatramo da je potrebno da ostvarimo direktan kontakt.
Naš sindikat okuplja zaposlene u PU iz čitave Srbije i mi se aktivno uključujemo u rešavanje problema na koje se nailazi u praksi, a kako je i Beograd Srbija, članstvo s pravom očekuje naše apgažovanje.
Srdačno Bosiljka Jovanović

Održan tematski skup

29.novembar 2019.
Više od stotinu učesnika tematske rasprave "Inicijalno obrazovanje vaspitnog osoblja, kako da mogućnost postane obaveza", pristiglih iz cele Srbije 28. novembra u "Kamenuj salu" zdanja SSSS, dokaz je da postoji velika potreba i zainteresovanost za rešavanje problema u predškolskom vaspitanju i obrazovanju koji su u praksi eskalirali nakon 2014. godine donošenjem Zakona o privremenom utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava ( "Sl. glasnik RS"; br. 116/2014). Dodatnu konfuziju je uneo i NOKS, čija je primena direkno uticala na umanjenje zarda zaposlenih.
Moderator skupa, Slobodanka Ninić , sekretar našeg sindikata, iako to nije bila tema skupa , upoznala je prisutne sa nedavnim događajem u jednoj predškolskoj ustanovi, gde je roditelj jednog deteta fizički napao vaspitača na radnom mestu u prisustvu ostaledece.
Državni sekretar MPNTR Anamarija Viček je ispred Ministarstva prosvete pozdravila prisutne i oštro osudila postupak roditelja, što su uradili i svi prisutni.
Rezultate rada Radne grupe za predškolskog obrazovanje je umesto opravdano odsutne Jovane Radnljić pročitala je Bosiljka Jovanović, predsednica Samostanog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.
Zakonsku regulativu, koja se odnosi na nivoe obrazovanja vaspitnog osoblja u predškolskim ustanovama, obrazložili su pomoćmik ministara prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić i Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.
Milan Pašić je upoznao prisutne sa sa analizom visokoškolskih ustanova urađenom u okviru Strategije obrazovanja 2020 - 2030, koja ukazuje na potrebu reforme kako bi se došlo do adekvatnog kadra u predškolstvu.
O opredeljujućem faktoru prilikom zapošljavanja u predškolskim ustanovama govorili su Vanja Milutinović, Jasmina Buali Stanojković ispred Aktiva direktora predškolskih ustanova i Staniša Čabarkapa GSPRS "Nezavisnost".
Osvrt na finansijske efekte priznavanja odgovarajućeg nivoa obrazovanja izložile su predstavnice Sektora za upravljanje ljudskim resursima MDULS Aleksandra Branković i Marija Suzić. Ministarstvo finansija nije poslalo svoje predstavnike.
U potom otvorenoj diskusiji učestvovale su predsednica Skupštine udruženja vaspitača Srbije Ljiljana Todorović, predsednica Strukovnog udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije Jadranka Spasić i Ljiljana Dragutinović, predsednica Udruženja vaspitača Beograda.
Prisutni su ukazali na postojeće probleme u praksi: Predstavnici Ministarstava su sastanak napustili tek u 16 časova, iako su planirali da skupu prisustvuju samo jedan sat. Preostali prisutni su definisali probleme i zaključili da bi njihovom rešavanju doprinele: Pravna služba SSS Srbije je dobila zadatak da u skladu sa predhodnim sastankom izvrši analizu propisa u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i da definiše pravnu stranu pomenutih rešenja koja će sindikati proslediti ministarstvima.

Saopštenje

25.novembar 2019.
Povodom informacije koja kruži društvenim mrežama da je u jednoj od predškolskih ustanova u Srbiji došlo do fizičkog napada na vaspitačicu na radnom mestu u prisustvu dece, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja ima potrebu da OSUDI svaki vid agresije, a naročito fizičke.
Nažalost, nije retkost da su zaposleni u predškolskim ustanovama izloženi napadima i smatramo da čitavo društvo treba da doprinese da se podigne nivo bezbednosti zaposlenih koji se bave vaspitno-obrazovnim radom, naročito zato što su deca svedoci ( uvođenje panik tastera, status službenog lica).
Nakon saznanja o incidentu sindikat je kontaktirao kolegonicu i ponudio joj pravno- psihološku podršku, kao i direktora ustanove od koga smo saznali da su sve procedure propisane Zakonom sprovedene.
Nažalost, moramo da konstaujemo da te mere nisu donele kolsginici duševni mir niti poboljšanje stanja u kojem se nalazi posle stresa kojem je bila izložena.
Zaključujemo da društvo u celosti mora da uloži veće napore i sprovede preventivne mere kako do nasilja ne bi dolazilo.

Predsednica Bosiljka Jovanović

Predsednicima sindikalnih organizacija našeg sindikata

14.oktobar 2019.
Na osnovu inicijative Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije u organizaciji sva tri reprezentativna sindikata 28.11.2019. sa početkom u 14 časova biće održana tematska rasprava "Inicijalno obrazovanje vaspitnog osoblja - kako da mogućnost postane obaveza".
U okviru rasprave predvideli smo da u uvodnom delu predsednica Radne grupe za predškolsko obrazovanje Jovana Radonjić govori o radu grupe, koju je oformila Vlada RS, imajući u vidu probleme koji su do sada prepoznati , rešeni ili su u razmatranju mogućnosti njihovog rešavanja. U daljem toku rasparave biće reči o:
 1. Koje sve nivoe obrazovanja država nudi, ako želiš da postaneš deo vaspitnog osoblja u predškolstvu ( predviđeni izlagač MPNTR)
 2. Koja su polazišta prilikom definisanja stepena stručne spreme Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova u PU? Koji su opredeljujući faktori? (predviđeni izlagač predsednik Aktiva direktora PU Srbije)
 3. Koji je to realni budžet koji RS može u ovom trenutku da izdvoji za zarade vaspitnog osoblja u predškolstvu. Finansijski efekti, ukoliko se prizna odgovarajući nivo obarzovanja. (predviđeni izlagači MF i MDULS)
Nakon toga sledi diskusija u kojoj je predviđeno da stavove iznesu predstavnici univerziteta, osnivača, strukovnih udruženja, sindikata i zaposlenih.
U završnom delu biće definisani koraci koji bi vodili do rešenja ovog pitanja. Tematska rasprava će biti održana u u zgradi SSS Srbije u ulici Dečanska 14, drugi sprat "Kamena sala".
Ukoliko se pozvane institucije ne odazovu u obavezi smo da isto zakažemo 29. 11. 2019. na platou ispred MPNTR sa početkom u 14 časova.
Vaše prisustvo daće značajan doprinos rešavanju ovog problema, a nama kao organizatorima bi bilo dragoceno, jer je pitanje inicijalnog obrazovanja vaspitnog osoblja prioritet.
Zbog organizacije potrebno je da najkasnije do 21.11.2019. potvrdite dolazak, a o istom obavestite članove našeg sindikata.

Inicijativa za izmene i dopune PKU

14.oktobar 2019.
MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
Ministar Mladen Šarčević

PREDMET: Inicijativa za otpočinjanje pregovaračkog procesa za izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave


Poštovani,
Ovim Vas obaveštavamo da postoji potreba za otpočinjanjem pregovaračkog procesa za izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, čiji je osnivač Republika Srbija, na osnovu člana 83. navedenog Ugovora.
Na osnovu navedenog, GSPRS NEZAVISNOST, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije kao reprezentagivni sindikati, pokreću inicijativu da u što kraćem roku otpočnemo pregovore za izmene i dopune Posebnog kolektivnog utovora za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.
U Beogradu, 7.11.2019. g.

Bosiljka Jovanović
Tomislav Živanović
Valentina Ilić

NOKS i efekti primene u praksi

5.novembar 2019.
Na inicijativu članova Sindikalne organizacije PU "Čika Jova-Zmaj" Voždovac u prostorijama SSSS, u sali na petom spratu, 5.novembra je u 14 časova organizovan sastanak sa temom "NOKS i efekti njegove primene u praksi" . Na sastanak su pozvani pomoćnik ministra prosvete za osnovno i predškolsko obrazovanje Milan Pašić i dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu Danimir Mandić. Ispred Učiteljskog fakulteta sastanku je prisustvovala dr Danica Džinović, dok iz Ministarstva niko nije došao. Posle dužeg izlaganja o NOKS i problemima koje je njegova primena u praksi izazvala, kao i problemima u priznavanju obrazovanja vaspitača u praksi ( o čemu je ranije u maju 2019. upoznat Sindikat, Radna grupa za predškolsko obrazovanje, te i ministar prosvete - od kojeg je zahtevano da organizuje javno zagovaranje na koje bi pozvao predstavnike zaposlenih, sindikata, resornog ministarstava, LU, fakulteta, medija.u cilju traženja najprijvatljivijeg rešenja problema i kome se deo visoko obrazovanih vaspitača nalazi) pročitano je i mišljenje advokata kojem se grupa doškolovanih vaspitača obratila, a Aleksandar Marković iz pravne službe SSSS je dobio instrukcije da pravno istraži i formuliše zahteve učesnika. Kao zajednički zaključak prisutnih je proisteklo da je predškolskim vaspitanju i obrazovanju u Srbiji potreban visokoobrazovan kadar, što je prepoznato u Evropi, kao i da država to ne može dovoditi u pitanje kada se tiče odgovarajuće finansijske podrške tj. da plati obrazovanje. Za 28. novembar u 14 h u "Kamenoj sali" na II spratu SSSS zakazan je novi sastanak. Na sastanak će biti pozvani predstavnici ministarstava prosvete i finansija, dekani fakulteta, mediji i vaspitači. Kao predlog za rešenje postojećeg problema sa sastanka su proistekla dva zahteva prema nadležnima:
 1. Priznavanje koeficijenta svima koji su se doškolovali do 2018. kada je na snagu stupio NOKS koji samo master prepoznaje za koeficijent 17.32
 2. Priznavanje koeficijenta svim vaspitačima koji imaju 25 - 30 godina radnog staža, bez obzira na stepen obrazovanja.
Ukoliko se pozvane institucije ne odazovu pozivu, Sindikat je dobio zadatak da ispred Ministarstva prosvete zakaže proteste, počevši od 29.novembra pa nadalje, dok ministar ne pristane na dijalog u cilju iznalaženja prihvatljivog rešenja.

Saopštenje

15.oktobar 2019.
Povodom najave ministra prosvete, nauke i tenološkog razvoja Mladena Šarćevića da će deca uzrasta od tri godine pohađati obavezni, a samim tim i besplatni pripremni predškolski program.
Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije smatra da je ova ideja u osnovi dobra, jer za zaposlene, članove sindikata, znači veći broj slobodnih radnih mesta, povećanje kapaciteta predškolskih ustanova i veći obuhvat dece što u ovom uzrastu znači bolju socijalizaciju.
Ono što Sindikat brine je što je na Radnoj grupi za predškolsko obrazovanje, pri Vladi RS, kao APSOLUTNI prioritetni problem prepoznat preko normativa upisan broj dece. On u ovom momentu iznosi 40.000-60.000, a u praksi označava jednu radnu sobu u koju je upisana grupa i po ili dve grupe dece.
Situacija je, takođe, loša i u delu koji se odnosi na poštovanje uslova za upis dece sa posebnim potrebama, kao i nerešeno pitanje primene neodgovornog inkluzivnog obrazovanja (deca sa posebnim potrebama se primaju kao prioritet bez personalnih asistenata i odgovarajućeg uvećanja koeficijenata vaspitnom osoblju - po Uredbi, a broj dece u vaspinoj grupi se ne umanjuje po Zakonu).
Za odsutne radnike zamene se angažuju posle dužeg vremenskog roka, gde se prisutna deca "dele" u ostale vaspitne grupe.
Uslovi za boravak dece i kvalitetan vaspitno-obrazovni rad, kao i rad zaposlenih su nehumani i teški i odgovorno tvrdimo da zaposleni ne mogu biti odgovorni za posledice i bezbednost dece, s obzirom na to da su u sistemu svi upoznati sa stanjem na terenu, a do sada nije preduzeto mnogo da se problemi reše.
Svesni smo da su za rešavanje navedenih problema potrebni vreme, sredstva, prostor, ali se nadamo da će navedeni problemi biti rešeni u dogovorenom roku (prema zaključcim sa Radne grupe za predškolsko obrazovanje) i biti apsolutni prioritet svim nadležnim institucijama.
Ono što Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije dodatno zabrinjava je bojazan da sredstva, predviđena za rasterećenje postojećih (i tako nedovljna) ne budu preusmerena na otvaranje novih prekobrojnih grupa.
Sindikati već duži vremenski period upozoravaju sva nadležna ministarstva i Vladu da je situacija alarmantna, da zaposleni koji rade u teškim uslovima oboljevaju izloženi konstantnom stresu, a deca, kao najvažnija karika u društvu, nemaju adekvatne uslove za razvoj.
Brojni problemi koji se tiču niskih primanja, poštovanja zakona, inicijalnog obrazovanja vaspitača i neplaćanja stručne spreme doškolovanih (izbegavanje javnog zagovaranja kao mogućnosti da se pronađe rešenje od starane ministra prosvete), zapošljavanja (preko 30% zaposlenih rade na određeno vreme), zapošljavanja na nepunu radnu normu u pripremnom predškolskom programu, ponovno polaganje ispita za licencu medicinskih sestra vaspitača posle 25 godina u radnom odnosu, pojava teških oboljenja kao posledica izloženosti konstantnom stresu, radni vek preko četrdeset godina ... još nisu rešeni, iako se o njima razovara na Radnoj grupi za predškolsko obrazovanje, koju pored reprezentativnih sindikata čine predsatavnici Vlade i minisatsrava prosvete, finansija, rada i državne uprave i lokalne samouprave.
Sa gore navedenim, sva tri reprezentativna sindikata su upozorila premijerku i ministra prosvete u zajedničkom dopisu upućenom 11.10.2019.
Srdačno,
Predsednica
Bosiljka Jovanović

Dopis premijerki i resornom ministru

14.oktobar 2019.
VLADA RS
Predsednici Ani Brnabić,
MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
Ministru Mladenu Šarčeviću

PREDMET: Hitno

Poštovana/i,
Ovim Vas obaveštavamo da je broj upisane dece preko normativa sa 11.000 porastao na 40.000-60.000, što smatramo nedopustivim, jer su uslovi za boravak dece, kao i rad vaspitnog i pomoćnog osoblja, teški i nehumani (u jednu vaspitnu sobu smeštene su po dve ili jedna i po vaspitna grupa).
Situacija je, takođe, loša i u delu koji se odnosi na poštovanje uslova za upis dece sa posebnim pogrebama, kao i nerešeno pitanje primene neodgovornog inkluzivnog obrazovanja, što dovodi do stvaranja potpuno nehumanih uslova za rad zaposlenih i boravak dece (deca sa posebnim potrebama se primaju kao prioritet bez personalnih asistenata i odgovarajućeg uvećanja koeficijenata vaspitnom osoblju - po Uredbi, ne umanjuje se broj upisne dece po Zakonu).
Za odsutne radnike zamene se angažuju posle dužeg vremenskog roka, gde se prisutna deca "dele" u ostale vaspitne grupe.
Mišljenja smo da u ovakvim uslovima zaposleni ne mogu biti odgovorni za bezbednost dece i kvalitet vaspitno-obrazovnog rada.
Radna grupa za predškolsko vasgštanje i obrazovanje je kao prioritet navela rasterećenje vaspitnih grupa koje imaju prekobrojno upisanu decu i traženje mehanizama da se to postigne.
I pored svsga u medijima se u poslednje vreme, od strane predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pominje veći obuhvat dece u predškolskim ustanovama (naročito jaslenog uzrasta-oko 17000). Zaposleni, koji već duže vreme rade u otežanim uslovima, se sa prvaom pitaju čemu povećan obuhvat kada još uvek nisu rešeni problemi preko broja upisane dece.

Na osnovu navedenog tražimo:
 1. Rasterećenje postojeće preko broja upisane dece kao apsolutni prioritet
 2. Odobravanje zamene za svakog odsutnog radnika
 3. Donošenje konkretnog plana rešavanja rasterećenja prekobrojnosti
 4. Stimulacija zaposlenima sa značajnim povsćanjem (20-30%) u odnosu na prekobrojnost
 5. Rešavanje problema inkluzije
Svesni smo da su za rešavanje navedenih problema potrebni vreme, sredstva, prostor, ali se nadamo da će isti kao apsolutni prioritet biti rešeni u dogovorenom roku. U suprotnom bićemo prinuđeni da o svemu obavestimo organizacije koje se bave pravima dece i zaposlenih i predškolskim ustanovama, a nakon toga stupimo u protest i štrajk. Sindikati već duži vremenski period upozoravaju sva nadležna ministarstva i Vladu da je situacija alarmantna da zaposleni koji rade u teškim uslovima oboljevaju izloženi konstantnom stresu, a deca kao najvažnija karika u društvu nemaju adekvatne uslove za razvoj.
U Beogradu, 11.10.2019. g.

Bosiljka Jovanović
Tomislav Živanović
Valentina Ilić

Odgovor novog pomoćnika ministra Milana Pašića

9.oktobar 2019.
Od: Milan Pašić milan.pasic@mpn.gov.rs
Date: sre, 9. okt 2019. 00:26
Subject: Fwd: PROS: Dopis Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije

Poštovana gospođo Jovanović,
Hvala Vam na čestitkama i željama, iskreno se nadam uspešnoj budućoj saradnji.
U razgovoru sa svojim saradnicima, a i uvidom u zaključke sa 6. sastanka Radne grupe za predškolsko vaspitanje koji je održan 20.8.2019. godine video sam da ste pokrenuli dosta tema i da ste dali smernice za dalje i efikasnije unapređenje uslova zaposlenih u predškolskim ustanovama.
Kao što ste upoznati moje postavljenje od strane Vlade Srbije usledilo je krajem septembra, molim Vas za razumevanje, kao i vreme da se bolje upoznam sa oblastima iz mog sektora.
Sastanak će biti organizovan u narednom periodu, a u skladu Posebnim kolektivnim ugovorom i Rešenjem o obrazovanju Komisije.
U nastavku mejla se nalazi i dopis koleginice Svetlane Bokšan Radošević.
Srdačan pozdrav i hvala Vam na razumevanju,
Milan Pašić

Poštovana,
Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave ("Službeni glasnik RS", broj 43/17), koji je stupio na snagu 13.05.2017. godine, a primenjivaće se tri godine od dana stupanja na snagu, uređena su prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz radnog odnosa u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave. (dostavljamo u prilogu)
Članom 85. ovog ugovora predviđeno je, između ostalog, da učesnici ovog kolektivnog ugovora imenuju komisiju koja prati primenu Ugovora. Komisija ima po jednog predstavnika koje imenuju ministarstva nadležna za oblasti prosvete, finansija, rada i državne uprave, i po jednog predstavnika koje imenuju reprezentativni sindikati potpisnici ovog ugovora. Komisija svoj rad uređuje Poslovnikom o radu. Predstavnici reprezentativnih sindikata jednom u šest meseci razmatraju pitanja koja se odnose na: 1) materijalni i socijalni položaj zaposlenih; 2) međusobne odnose reprezentativnih sindikata i poslodavaca; 3) potrebu izmena i dopuna Ugovora; 4) praksu i mišljenja u vezi sa primenom Ugovora. Sindikati zauzimaju stavove o razmatranim pitanjima i u zavisnosti od prirode problema sazivaju članove komisije iz navedenih ministarstava da bi zajednički zauzeli stav kako navedene probleme razrešiti.
Rešenjem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, broj: 119-01-375/2019-07 od 03.07.2019. godine, obrazovana je Komisija za praćenje primene Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave. (dostavljamo u prilogu)
Rešenjem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, broj: 119-01-375/2019-07/1 od 17.07.2019. godine, obrazovana je Radna grupa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za pružanje podrške, odnosno stručne pomoći Komisiji za praćenje primene Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave. (dostavljamo u prilogu)
Na šestom sastanku Radne grupe za predškolsko obrazovanje u Vladi, 20.08.2019. godine, na kome su iz Sektora za predškolsko obrazovanje bili prisutni Vesna Nedeljković, Ljiljana Marolt i Snežana Pavlović, zaključeno je, između ostalog, da je Ministarstvo formiralo Komisiju u skaladu sa dogovorima postignutim na prethodnom sastanku RG i da se prvi sastanak Komisije očekuje tokom septembra. (dostavljamo u prilogu)
Sastanak Komisije tokom septembra nije održan.
Srdačno,
Grupa za pravne poslove u predškolskom i osnovnom obrazovanju i vaspitanju
Svetlana Bokšan Radošević

Ekspresan odgovor Ministarstva finansija

23.septembar 2019.
U vezi vašeg dopisa koji su ministru finansija uputila tri sindikata zaposlenih u predškolkskim ustanovama Republike Srbije: GSPRS Nezavisnost, Sindikata obrazovanja Srbije i Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, a vezano za predloženo povećanje plata zaposlenima u predškolskim ustanovama, obaveštavamo vas:
Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", broj 31/19) izjednačen je procenat uvećanja plata zaposlenih u predškolskim ustanovama sa procentom uvećanja plata zaposlenih u ustanovama osnovnog obrazovanja, tako da iznosi 9%, počev od plate za maj 2019. godine.
Na ovaj način izvršeno je usklađivanje člana 27e Zakona o budžetskom sistemu sa članom 52. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kojim je propisano da osnovica za obračun i isplatu plata u predškolskim ustanovama ne može biti niža od osnovice za obračun i isplatu u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.
Radi sprovođenja gore navedenog zakonskog rešenja, Vlada je dopunila Zaključak, kojim su, između ostalog, utvrđene osnovice za obračun i isplatu plata zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju, tako što je utvrđena osnovica za obračun i isplatu plata zaposlenih u predškolskom obrazovanju u neto iznosu od 3.130,26 dinara, sa pripadajućim porezom i doprinosima za socijalno osiguranje, počev od plate za maj 2019. godine.
Na ovaj način izjednačene su osnovice za obračun i isplatu plata zaposlenih u predškolskim ustanovama sa osnovicama zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju.
Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, koji je utvrdila Vlada na sednici održanoj dana 16. septembra 2019. godine, a koji je upućen na razmatranje i usvajanje Narodnoj skupštini, predviđeno je povećanje plata zaposlenima u predškolskim ustanovama za 9%, počev od plate za novembar 2019. godine, tako da će zaposleni u ovim ustanovama imati povećanje plate u istom procentu kao i zaposleni u visokoškolskim ustanovama, ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i ustanovama učeničkog i studentskog standarda.
Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu objavljen je na sajtu Narodne skupštine (u delu – zakoni u proceduri) – link:
http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/2019/2353-19.pdf

S poštovanjem,
Kabinet ministra/ Minister office

Zajednički dopis Ministarstvu finansija

23.septembar 2019.
MINISTARSTVO FINAISIJA
Ministru Siniši Malom Poštovani,
Ovim Vas podsećamo na Zaključak radne grupe za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, usvojen na sastanku održanom 16.04.2019. godine, a koji se tiče izjednačavanja osnovica za obračun i isplatu plata zaposlenih u predškolskim ustanovama sa zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika (novac je obezbeđen izmenama Zakona o budžetskom sistemu usvojenim na sednici Vlade RS i izglasanim u Skupštini još u aprilu ove godine).
Kako je najavaljeno novo povećanje osnovica za obračun i isplatu plata zaposlenih u prosveti, molimo Vas da ovog puta ne dođe do previda i da zaposleni u predškolskim ustanovama dobiju povećanje u istom obimu i u isto vreme kad i zaposleni u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.
U Beogradu, 20.09.2019. g.

GSPRS NEZAVISNOST prof.dr Tomislav Živanović
Sindikat obrazovanja Srbije mr Valentina Ilić
SSPVOS Bosiljka Jovanović

Vlada odobrila jednokratnu pomoć

6.septembar 2019.
MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA BEOGRAD
U prilogu se dostavlja, radi realizadije, Zaključak o davanju saglasnosti da se radi unapređivanja uslova rada, kao i poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u predškolskim ustanovama, zaposlenima isplati jednokratna novčana pomoć u neto iznosu od 5.000 dinara, sa pripadajućim porezom i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koji je donela Vlada na sednici održanoj 29. avgusta 2019. godine.
Prilog: kao u tekstu Dostavljeno:
ZAMENIK
Generalnog sekretara
Tamara Stojčević

Dopis premijerki i nadležnim ministarstvima

7.avgust 2019.
VLADA RS
Predsednici Ani Brnabić

MINISTARSTVO FINANSIJA
Ministru Siniši Malom

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE
Ministru Branku Ružiću

MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
Ministru Mladenu Šarčeviću

MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA
Ministru Zoranu Đorđeviću

PREDMET: Hitno

Poštovana/i,
S obzirom na to da je Radna grupa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje formirana 11.04.2019. godine sa rokom izvršenja zadataka od 6 meseci od dana obrazovanja, a od tada je proteklo 4 meseca, imamo potrebu da Vas obavestimo o sledećem:
 1. Delimimno je urađena analiza celokupnog sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja (zajednički zaključak svih članova Radne grupe je da podaci koje smo dobili nisu relevantni). U toku je rad na izradi Predloga reformi za unapređenje celokupnog sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, uključujući uslove za obavljanje delatnosti i mehanizme za praćenje i kontrolu.
 2. Što se tiče metodologije i efikasnosti finansiranja predškolskog vaspitanja i obrazovanja i isplate zarada Radna grupa je dala zadatak Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a na osnovu podataka dobijenih od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da se u 4 lokalne samouprave izjednači iznos osnovice za isplatu zarada (Bajina Bašta, Prijepolje, Kikinda n Kovin), a u 5 lokalnih samouprava postigne redovnost isplate (Bela Palanka, Novi Pazar, Smederevska Palamka, Vrbas i Valjevo). Analizom stanja na terenu sindikati su došli do podataka da je u jednoj predškolskoj ustanovi (Prijepolje) usklađena osnovica od januara 2019. godine, u jednoj (Bajina Bašta) od maja 2019. godine, a u ostale 2 još uvek su osnovice niže u odnosu na Zaključak Vlade RS. Što se tiče redovnosti isplate samo je Valjevo postiglo sporazum i počelo sa isplatom zaostalih zarada.
 3. Što se tiče koordinacije razmene podataka i koordinacije u praćenju inplementacije celokupnog sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja došli smo do saznanja da postoji problem u razmeni podataka.
  Evidentno je da su prvobitni zahtevi sindikata (izuzimajući izjednačavanje sa osnovicom zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i to od 01.05.2019. g.), na Radnoj grupi ostali samo kao pokrenuta pitanja, jer nijedno od nadležnih ministarstava nije ispunilo svoje obaveze. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je doneo Rešenje o obrazovanju Komisije za praćenje primene posebnog kolektivnog ugovora koja još uvek nije počela sa radom (razlog: godišnji odmori u ministarstvima). Naglašavamo da osim predstavnika sindikata i predsednice Radne grupe ostali članovi neredovno dolaze na sastanke, ne ispunjavaju dobijene zadatke, šalju zamene koje nisu dovoljno uputili u problematiku...
Zabrinjavajuće je da je proteklo 2/3 mandata Radne grupe, a rešavanje problema zaposleniih u predškolskim ustanovamaje još uvek na početku čime su članovi sindikata opravdano nezadovoljni.
Na osnovu navednog predlažemo da se mandat Radne grupe produži do kraja 2019. godine, s tim da i predstavnici ministarstava, tj. nadležna ministarstva, uzmu aktivno učešće u rešavanju problema zaposlenih u predškolskim ustanovama. Potrebno je da sledećem sastanku Radne grupe prisustvuje predsednica Vlade RS.

U Beogradu, 06.08.2019. g.
GSPRS NEZAVISNOST
SSPVOS

Odgovor MPNTR na inicijativu sindikata

13.jun 2019.
Povodom dopisa sindikata GSPRS "Nezavisnost", Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije i Sindikata obrazovanja Srbije upućenog Radnoj grupi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje formiranoj pri kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije, kojim je traženo tumačenje člana 31. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik" RS, broj 10/19) i rešavanje problema polaganja ispita za licencu medicinskih sestara vaspitača, koje su zasnovale radni odnos pre stupanja na snagu Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, obaveštavamo Vas o sledećem:
Odredbom člana 31. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da izuzetno od člana 144. stav 1. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik" RS, br. 88/17, 27/18-dr zakon) medicinska sestra koja je zasnovala radni odnos u ustanovi pre stupanja na snagu Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju ("Službeni glasnik" RS, broj 18/10,) može da obavlja vaspitno-obrazovni rad u predškolskoj ustanovi bez licence.
Naime, medicinske sestre opšteg i pedijatrijskog smera,koje su na dan stupanja na snagu Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, zaposlene u predškolskoj ustanovi, a ispunjavale su uslove za obavljanje vaspitno – obrazovnog rada u pogledu vrste i stepena obrazovanja, istim zakonom su zaštićene na taj način što su mogle da i dalje obavljaju vaspitno - obrazovni rad.
Povodom predmetnog zahteva sindikata, ovo ministarstvo se obratilo Savezu udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije koji je po navedenom dostavio mišljenje. Imajući u vidu navedeno, ukazujemo na činjenicu da je u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, medicinska sestra - vaspitač izjednačena sa vaspitačem u smislu kompetencija kojima osigurava uvažavanje principa predškolskog vaspitanja i obrazovanja i ostvarivanje ciljeva predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao nosilac vaspitno-obrazovnog rada.
Polaganjem ispita za licencu između ostalog, štiti se profesionalni status medicinske sestre – vaspitača kao nosioca delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja i po mišljenju navedenog relevantnog strukovnog udruženja medicinskih sestara PU Srbije.
Činjenica da je određeni broj medicinskih sestara – vaspitača polagao stručni ispit po propisima iz oblasti zdravlja, iste ne oslobađa obaveze polaganja ispita za licencu po propisima iz oblasti obrazovanja.

Radna grupa održala treći sastanak

17.maj 2019.
Radna grupe za predškolsko obrazovanje održala je 9. maja 2019. treći sastanak.
Prisutni:
 1. Darko Komnenić, v.d. Pomoćnika ministra, Ministarstvo finansija
 2. Vesna Nedeljković, Pomoćnik ministra, Ministarstvo prosvete
 3. Miloš Janković, Pomoćnik ministra, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
 4. Novak Katić, Predsednik, Sindikat Obrazovanja Srbije, Odbor delatnosti predškolskih ustanova (Zamena – Zorica Vujakov)
 5. Bosiljka Jovanović, Predsednik, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije
 6. Slobodanka Ninić, Sekretar, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije
 7. Suzana Lazarević, Predsednik, Odbor predškolskih ustanova Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost"
 8. Staniša Čabarkapa, Član, Izvršni odbor Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost"
Izostanci:
 1. Bojan Stević, Državni sekretar, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
 2. mr Valentina Ilić, Predsednik, Sindikat obrazovanja Srbije
  1. Zaključci:
   1. Retroaktivnost isplate povećanja od 2% na zarade za period od 4 meseca (januar-april)
    Prema projekcijama ustanovljenim od strane MF, jednokratna materijalna pomoć bi iznosila 4.969,00 RSD po osobi, što bi ukupno na nivou RS iznosilo 127.422.839,00 RSD. Kako bi se jednokratna materijalna pomoć sprovela, potrebna je saglasnost ministra finansija i predsednice Vlade, nakon uvida u trenutno stanje u budžetu Republike. U slučaju pozitivne odluke, MPNTR bi iniciralo Odluku Vlade kojom bi se ovaj proces sproveo.
   2. Izjednačavanje osnovice u svim JLS i obezbeđivanje redovnosti isplate zarada
    Ustanovljeno je da MDULS nije sprovelo obaveze dogovorene i preuzete na prethodnom sastanku.
    Na zahtevsindikata da se ka svim JLS uputi dopis sa informacijom da je izmenom Zakona o budžetu ustanovljena nova osnovica za isplatu plata u predškolskom obrazovanju, sa navedenim iznosom i napomenom da su u obavezi da se pridržavaju Zakona i isplaćuju svojim zaposlenima navedeni iznos od majke plate. MDULS treba da uputi ovaj dopis ka svim JLS, uz usaglašavanje teksta sa MF i MPNTR, koje bi isti dopis uputilo školskim upravama.
   3. Pravilnik o utvrđivanju ekonomske cene
    MPNTR će pokrenuti izmenu Pravilnika u skladu sa prethodno identifikovanim izmenama.
   4. Inicijativa ministra Đorđevića da se omogući majkama da decu 11 meseci starosti upišu u predškolsku ustanovu s obzirom da im se tada završava porodiljsko bolovanje; što ne podrazumeva upis dodatne dece u već popunjene grupe, već davanje mogućnosti predškolskim ustanovama da izađu u susret majkama koje zbog početka rada moraju svoje 11-omesečno dete da upišu u predškolsku ustanovu, tako što će tamo gde nema najmlađih jaslenih grupa (6-12 meseci) u grupe od 1-2 godine prihvatati i decu uzrasta 11 meseci, a u okviru brojeva dece koje prihvataju i sada
    A obzirom da je ustanovljeno da u samo 4 predškolske ustanove u RS imamo najmlađe jaslene grupe (6-12 meseci) i da uspostavljanje tih grupa u drugim predškolskim ustanovama zahteva dodatne prostore, zaposlene i druge obaveze čije će uspostavljanje zahtevati vremena, MPNTR je iznelo mogućnost upućivanja preporuke školskim upravama da predškolske ustanove u grupe uzrasta 1-2 godine mogu da prihvate i decu uzrasta 11 meseci. Kako ova preporuka predstavlja izuzeće od postojećeg Zakona, u njoj bi precizno trebalo navesti da se preporučuje prihvatanje dece i uzrasta 11 meseci uzimajući u obzir postojeće prostorne i stručne kapacitete, popunjenost grupa i sve ostale aspekte važne za kvalitetan i bezbedan boravak dece u predškolskoj ustanovi i celokupno sprovođenje delatnosti predškolskog obrazovanja. Za upućivanje ovakve preporuke, potrebna je saglasnost ministra prosvete.
   5. Zapošljavanje u predškolskim ustanovama
    MDULS nije dostavilo informacije o kvotama za predškolsko obrazovanje predviđenim u okviru JLS.
   6. Dospeli zahtevi
    • Gordana Stojšin, degradacija i diskriminacija na radu – dopis je upućen MPNTR na analizu. Sindikatima je napomenuto da se oformljena RG bavi reformom predškolskog obrazovanja, a pojedinačni lični slučajevi neće biti predmet njenog rada.
    • Reprezentativni sindikati, Rešavanje problema u vezi sa polaganjem ispita za licencu medicinskih sestara u PU – biće predmet nekog narednog sastanka, shodno prioritizaciji.
   7. Naredni sastanak je planiran za sredu 29. maj u 12:00č.
   / na naslovnoj strani preuzmi dopis resornom ministarstvu/

Isti tretman sa licenciranjem za sve medicinske sestre

25.april 2019.
RADNA GRUPA ZA PREDŠKOLSKO VASPITANjE I OBRAZOVANjE
PREDMET: Rešavanje problema u vezi sa polaganjem ispita za liceicu medicinskih sestara u predškolskim ustanovama

Poštovani,
U skladu sa Zaključkom Vlade RS (05 broj: 02-3742/2019) o obrazovanju Radne grupe za predškolsko obrazovanje i vaspitanje molimo da se po hitnom postupku rešimo problem polaganja ispita za licencu medicinskih sestara vaspitača, koje su zasnovale radni odnos u ustanovi pre stupanja na snagu Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.
Naime Zakonom o izmenama i dopunama zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS" br. 10/19 od 15.02.2019. godine) i to članovm 31. predviđeno je da izuzetno od člana 144. stav 1. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja medicinska sestra koja je zasnovala radni odnos u ustanovi pre stupanja na snagu Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 18/10, 101/17 i 113/17 - dr. zakon), može da obavlja vaspitno-obrazovni rad u predškolskoj ustanovi bez licence.
Smatramo da su ovim članom stavljene u neravnopravan položaj (diskriminisane) medicinske sestre-vaspitači i medicinske sestre - pedijatrijskog smera, pogotovo one koje su položile stručni ispit u okviru Ministarstva zdravlja za medicinsku sestru za rad u jaslenim grupama i koje imaju više od 25 godina staža, jer bi iste bile prinuđene da, praktično, polažu ispit za licencu dva puta.
Na osnovu navedenog tražimo da se u što kraćem roku na Radnoj grupi za predškolsko obrazovanje i vaspitanje iznađe način da se i medicinskim sestrama-vaspitačima i medicinskim sestrama - pedijatrijskog smera omogući isti tretman u vezi sa licencom kao i medicinskim sestrama propisan članom 31. Zakona o izmenama i dopunama zakona o osnovma sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS" br. 10/19 od 15.02.2019. godine).
/Preuzmi dokument na naslovnoj strani/

2. sastanak Radne grupe

25.april 2019.
 • Darko Komnenić, v.d. Pomoćnika ministra, Ministarstvo finansija
 • Vesna Nedeljković, Pomoćnik ministra, Ministarstvo prosvete
 • Bojan Stević, Državni sekretar, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (Zamena – Milica Marković, šef Odseka za razvoj sistema lokalne samouprave)
 • Miloš Janković, Pomoćnik ministra, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
 • mr Valentina Ilić, Predsednik, Sindikat obrazovanja Srbije
 • Novak Katić, Predsednik, Sindikat Obrazovanja Srbije, Odbor delatnosti predškolskih ustanova (Zamena – Zorica Vujakov)
 • Bosiljka Jovanović, Predsednik, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije
 • Slobodanka Ninić, Sekretar, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije
 • Suzana Lazarević, Predsednik, Odbor predškolskih ustanova Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost"
 • Staniša Čabarkapa, Član, Izvršni odbor Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost"
 • Gost:

  Važna odluka Vlade Srbije

  16.april 2019.
  Vaspitačima veće plate od maja! Odsad iste u predškolskom i osnovnom obrazovanju
  Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu, kojim se izjednačavaju visine plata zaposlenih u predškolskim ustanovama sa platama zaposlenih u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.
  Nakon usvajanja predloženog zakona po hitnom postupku, zaposleni u predškolskim ustanovima imaće od maja ove godine veću platu za devet odsto u odnosu na platu iz decembra 2018. godine (umesto dosadašnjih sedam odsto), koja se isplaćuje u junu ove godine.
  IZVOR: KURIR

  Sastanak Radne grupe - zajedničko Saopštenje

  16.april 2019.
  sastanak Radne grupe za predškolsko obrazovanje

  Prisutni:
  1. Darko Komnenić, v.d. Pomoćnika ministra, Ministarstvo finansija
  2. Vesna Nedeljković, Pomoćnik ministra, Ministarstvo prosvete
  3. Miloš Janković, Pomoćnik ministra, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
  4. mr Valentina Ilić, Predsednik, Sindikat obrazovanja Srbije
  5. Novak Katić, Predsednik, Sindikat Obrazovanja Srbije, Odbor delatnosti predškolskih ustanova (Zamena -Zorica Vujakov)
  6. Bosiljka Jovanović, Predsednik, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije
  7. Slobodanka Ninić, Sekretar, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije
  8. Suzana Lazarević, Predsednik, Odbor predškolskih ustanova Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost"
  9. Staniša Čabarkapa, Član, Izvršni odbor Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost"
  Izostanak: Zaključci:
  Osnovni cilj rada RG je unapređenje celokupnog sistema sprovođenja delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
  1. Izjednačavanje osnovice sa osnovicama u prosveti (povećanje od 9%)
   • Izmene Zakona o budžetskom sistemu su usvojene na sednici Vlade, a nakon što budu izglasane u Skupštini, poslati instrukciju ka JLS kako bi sprovele povećanje i ujednačeno implementirale osnovicu u iznosu od 3.130,OO RSD
  2. Uređivanje i obezbeđivanje kontrole sprovođenja opštih uslova za obavljanje delatnosti ustanova (br. dece po grupama, br. grupa, br. vaspitača i nenastavnog osoblja, infrastrukturni kapaciteti)
  Na blagovremenu inicijativu Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije i nakon razmatranja inicijative MINRZS u pravcu povećanja obuhvata dece u jaslenim grupama u okviru postojećih kapaciteta,zaključeno je da potreba za povećanjem obuhvata dece u predškolskim ustanovama treba da bude jedan od ciljeva, ali tek nakon rešavanja postojećih problema s obzirom na trenutno već prekomeran broj dece po grupama.
  Kabinet PV će uputiti zahtev MPNTR da se do utorka 23. aprila od školskih uprava, tabelarno, prikupe podaci iz godišnjeg plana rada ustanova.
  Otvorene su teme vezane za zapošljavanje potrebnih kadrova, način određivanja ekonomske cene, kašnjenju zarada i proširenje kapaciteta ustanova kao i sagledavanje sistemskih konstruktivnih rešenja.
  Naredni sastanak je planiran sredinom sledeće sedmice.

  Potpisi i pečati predsednika tri sindikata (Preuzmi Saopštenje na naslovnoj strani)

  A normativi?

  13.april 2019.
  VLADA REPUBLIKE SRBIJE Ana Brnabić, premijer
  MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
  KABINET MINISTRA Mladen Šarčević, ministar MINISTARTSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE. BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA Zoran Ćorđević, minnstar

  Poštovani,
  Iz medija smo saznali za inicijativu Zorana Đorđevića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je predložio Mladenu Šarčeviću, ministru prosvete rešenje upisa dece u jaslene grupe kako bi majkama omogućio da odmah nakon završetka porodiljskog upišu dete u jasle. Ministar Šarčević bi trebao da predloži Vladi Republike Srbije da donese Uredbu koja bi regulisala ta pitanja povećanjem NORMATIVA koji trenutno po Zakonu o predškolskom vaspitanju iznosi SEDMORO dece uzrasta do godinu dana. Takođe se navodi da će standarde za rad u grupama i prostoru u kome deca borave definisati Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i dozvoliti da grupe budu veće. Povećanje normativa se planira i u uzrastu od 3-4 godine koji je trenutno 20 i po njihovom mišljenju MALI.
  Nastojanje da se omogući što veći obuhvat dece za boravaku vrtićima počev od jaslica do polaska u školu je dobro, ali sprovođenje vaspitno-obrazovnog rada, preventivno-zdravstvene zaštite i ishrane je time veoma otežano, a izuzetno je važno za ovaj uzrast dece.
  Imajući u vidu da su to deca do godinu dana i da dosadašnji normativ prelazi standarde EU, postavlja se opravdano pitanje koji stučnjaci iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i na koji način će definisati standarde rada, a da on bude kvalitetan. Nadamo se da će imati u vidu da u tim grupama radi i vaspitno osoblje koje je pred penzijom, sa hroničnom oboljenjima lokomotornog sistema i da su uslovi za rad i u postojećim normativima preteški.
  Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije je u više navrata isticao da je donošenje ovakvih rešenja bez sagledavanja stvarnih mogućnosti i uslova za rad štetno pre svega po dete, jer se zaposleni stavlja u neadekvatne uslove za rad, čime se direktno ugrožava bezbednost dece.
  Kao rešenje u novoj Strategiji obrazovanja za 2020/30 predlažemo da se sredstva dobijena iz evropskih fondova iskoriste za proširenje kapaciteta predškolskih ustanova izgradnjom novih i adaptacijom raspoloživih prostora u svakoj lokalnoj samoupravi. Ovim rešenjem bi se stekli optimalniji uslovi za rast i razvoj dece i poboljšali radni uslovi osoblja zaduženog za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.
  Stoga insistiram na hitnom satanku sa premijerkom Anom Brnabić i savetnicom u Kabinetu Vlade i predsednicom Radne grupe za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jovanom Radonjić. Apelujem da predlog ovakve Uredbe Vlada Republike Srbije ne usvoji zbog svega navedenog, jer bi to bilo pogubno za decu i svo osoblje koje radi u sistemu delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
  Srdačno
  Predsednica:
  Bosiljka Jovanović (Preuzmi Dopis premijerki i ministrima na naslovnoj strani)

  Zaključak Vlade - Radna grupa

  11.april 2019.
  Na osnovu člana 43. stav 3. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12-US, 72/12, 74/12 - US, 7/14, 44/14 i 30/18 - dr.zakon), na predlog Generalnog sekretarijata Vlade,

  Vlada donosi
  ZAKLjUČAK
  1. Obrazuje se Radna grupa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje (u daljem tekstu: Radna grupa).
  2. U Radnu grupu imenuju se:
   • za predsednika:
    Jovana Radonjić, savetnik u Kabinetu predsednika Vlade,
   • za članove:
    • Darko Komnenić, v.d. pomoćnika ministra finansija, Sektor budžeta,
    • Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sektor za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje,
    • Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave,
    • Miloš Janković, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,
    • mr Valentina Ilić, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije,
    • Novak Katić, predsednik Odbora delatnosti predškolskih ustanova Sindikata obrazovanja Srbije,
    • Bosiljka Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja,
    • Slobodanka Ninić, sekretar Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja,
    • Suzana Lazarević, predsednik Odbora predškolskih ustanova Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost ",
    • Staniša Čabarkapa, član Izvršnog odbora Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost ".
  3. Zadatak Radne grupe je da izvrši analizu celokupnog sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja i sačini predlog reformi za unapređenje tog sistema, uključujući uslove za obavljanje delatnosti i mehanizme za praćenje i kontrolu; razmatranje metodologije i efikasnosti finansiranja predškolskog vaspitanja i obrazovanja, isplata zarada i, ukoliko se identifikuje potreba, izrada predloga izmena sistema finansiranja; koordinacija razmene podataka i koordinacija u praćenju implsmentacije celokupnog sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
  4. Rok za izvršenje zadataka iz tačke 3. ovog zaključka Radna grupa će definisati po fazama, o čemu će obavestiti Kabinet predsednika Vlade, s tim da je krajnji rok za izvršenje zadataka šest meseci od dana obrazovanja Radne grupe.
  5. Radna grupa može angažovati stručna lica radi izvršenja zadataka iz tačke 3. ovog zaključka.
  6. Predsednik i članovi Radne grupe, kao i druga angažovana lica nemaju pravo na naknadu za svoj rad u Radnoj grupi.
  7. Stručne i administrativno-tehničke poslove za Radnu grupu obavljaće Kabinet predsednika Vlade.
  8. Ovaj zaključak, radi realizacije, dostaviti Kabinetu predsednika Vlade, Ministarstvu finansija, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji će po jedan primerak zaključka dostaviti Sindikatu obrazovanja Srbije, Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja i Granskom sindikatu prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost ",
  05 Broj: 02-3742/2019 U Beogradu, 11. aprila 2019. godine
  V L A D A

  Tačnost prepisa overava
  PREDSEDNIK Ana Brnabić, s.r.

  GEBERALNI SEKRETAR
  Novak Nedić

  4100219.019/9 (Preuzmi Zajljučak na naslovnoj strani)

  Zajedničko Saopštenje

  11.april 2019.
  Poštovani,
  Juče je održan sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata predškolaca sa predstavnicima Vlade RS na kome je rečeno da će Vlada po hitnom postupku izmeniti Zakon o budžetu kako bi se zaposlenima u predškolskim ustanovama obezbedilo povećanje plata za još 2% i to od maja meseca. Danas je stigao dopis iz Vlade koji je potpisala predsednica Vlade Ana Brnabić, u kome stoji da je Vlada prihvatila zahtev sindikata da se i zaposlenima u predškolskim ustanovama da povećanje koje su dobili i drugi zaposleni u obrazovanju, a koje će biti od 1. maja ove godine. Takođe, formirana je radna grupa koja će se baviti rešavanjem svih problema u predškolstvu u kojoj će učestvovati i predstavnici sindikata.
  Danas će tri reprezentativna sindikata održati sednice svojih Odbora na kojima će doneti odluke o daljim aktivnostima. (Preuzmi Saopštenje na naslovnoj strani)

  Zajedničko Saopštenje za medije

  5.april 2019.
  Sav teret ekonomske krize u Srbiji, po svemu sudeći, nose zaposleni u predškolskim ustanovama, čiji se loš materijalno-socijalni položaj ne popravlja. Prevelike jaslene i vaspitne grupe, izazovi u radu sa decom sa posebnim potrebama, opterećenost administrativnim poslovima, nerazumevanje lokalnih zajednica za naše probleme, nepoštovanje zakonske regulative i ugrožavanje naših socijalno-ekonomskih prava, apsurd zabrane zapošljavanja, niska i neredovna primanja - samo su neke od gorućih tema srpskog predškolstva!
  Uprkos delatnosti koja je od izuzetne važnosti za društvo i velike odgovornosti koju imamo u obavljanju svog posla, država je ostala nema na zahteve zaposlenih i sindikata koji ih zastupaju.
  Da su predškolci dodatno diskriminisani svedoči i povećanje plata od 7%, dok su prosveti, kojoj i sami pripadamo, plate uvećane za 9%. Zato je Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije pokrenuo inicijaivu za ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu.
  Ne mireći se sa ovakvim stanjem, u nekoliko navrata smo se obraćali nadležnim ministarstvima i održali više sastanaka sa ministrima prosvete i lokalne samouprave, kao predstavnicima Ministarstva finansija. Pomaka nema.
  Pitamo se "Da li su predškolci prosveta?" i sa punim pravom tražimo pravedno vrednovanje rada zaposlenih u predškolskim ustanovama, kao i postizanje humanih i podsticajnih uslova u kojima ćemo oblikovati najdragoceniju vrednost našeg društva. Briga za decu - ono što je za predstavnike vlasti puka retorika, za nas je profesionalna, etička i životna opredeljenost!
  Protest zaposlenih sa teritorije cele Srbije održaće se u četvrtak, 11. aprila, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, sa početkom u 14:00 časova.
  ZAHTEVAMO
  1. Zaustavljanje diskriminacije koju je doneo Zakon o budžetu izopštavanjem predškolaca iz jedinstvenog sistema vaspitanja i obrazovanja Srbije
  2. Poštovanje Zakona o osnovma sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Kolektivnog ugovora od strane lokalne samouprave
  3. Ukidanje zabrane zapošljavanja i poštovanje normativa zaposlenih
  4. Formiranje sektora za predškolstvo u MPN^
   1. (Preuzmi Saopštenje na naslovnoj strani)

  Zakazana konferencija za novinare

  3.april 2019.
  Zbog lošeg materijalno-socijalnog položaja i brojnih problema sa kojima se godinama suočavaju, zaposleni u predškolskim ustanovama Srbije su primorani da održe protest, kako bi skrenuli pažnju javnosti i primorali vlast da iznađe rešenje za ovu delatnost od izuzetne važnosti za društvo i državu.
  Protest organizuju Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost".
  O datumu i mestu održavanja protesta, našim zahtevima i daljim aktivnostima biće reči na konferenciji i za novinare koja će biti održana u petak, 5. aprila 2019. godine, u Beogradu, u prostorijama Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Nušićeva 21, sala na petom spratu, sa početkom u 11 časova.
  Sagovornici: predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić i predsednica Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Suzana Lazarević.
  (Preuzmi letak na naslovnoj strani)

  Inicijativa za ocenu ustavnosti

  29. mart 2019.
  Predsednica Bosiljka Jovanović predala je danas Ustavnom sudu Srbije Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 27e, stav 52, tačka 6 Zakona o budžetskom sistemu...
  Predmet: Inicijativa za ocenu ustavnosti člana 27e stav 52. tačka 6. Zakona o budžetskom sistemu
  Na osnovu člana 167. stav 1. tač 1) i 3) i člana 168. stav 2. Ustava Republike Srbije("Sl. glasnik RS"broj 98/2006), čl. 2, 29. stav 1. tač. 2), čl. 50 i 51. Zakona o Ustavnom sudu ("Službeni glasnik RS" br. 109/2007, 99/2011, 18/2013 - odluka US, 103/2015 i 40/2015 - dr. zakon), Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, koji zastupa Bosiljka Jovanović, predsednik Sindikata, podnosi inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 27e stav 52. tačka 6. Zakona o budžetskom sistemu ("Sl. glasnik RS", 54/2009, 73/2010,101/2011, 93/2012, 62/2013, 63/2013, 108/2013, 142/2014, 68/2015, 103/2015, 99/2016, 113/2017 i 95/2018) - u daljem tekstu Zakon o budžetskom sistemu.
  OBRAZLOŽENJE
  Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije pokreće inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 27e stav 52. tačka 6 Zakona o budžetskom sistemu ("Sl. glasnik RS", 54/2009, 73/2010,101/2011, 93/2012, 62/2013, 63/2013, 108/2013,142/2014, 68/2015, 103/2015, 99/2016, 113/2017 i 95/2018), jer je ovaj član suprotan članu 21. Ustava Republike Srbije.
  Ustav u članu 21. st. 1, 2. i 3. utvrđuje jednakost i ravnopravnost, pravo na jednaku zakonsku zaštitu bez diskriminacij e, kao i zabranu svakog oblika diskriminacije.
  Članom 21. Ustava propisano je da su pred Ustavom i zakonom svi jednaki. Svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu bez diskriminacije. Zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog poretka, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invalideta.
  Članom 27e stav 52. tačka 6 Zakona o budžetskom sistemu propisano je da izuzetno od st. 29-31. ovog člana, u 2019. godini povećaće se plate kod korisnika…
  (Preuzmi Inicijativu na naslovnoj strani)

  Predsednicima Sindikalnih organizacija

  25. mart 2019.
  Na sednici Republičkog odbora, održanoj 14. marta 2019. doneta je odluka da se pokrene inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu ("Sl. glasnik RS", br95/2918 ) u odnosu na definisanje povećanja plata zaposlenima u predškolskim ustanovama ( 7% umesto 9% kao u osnovnom i srednjem obrazovanju ostalom delu prosvete, kojem i mi pripadamo), čime je došlo do povrede Zakona o predškokklskom vaspitanju i obrazovanju u članu 52.
  Na istoj sednici je odlučeno da 11. aprila 2019. u 14 h bude organizovan protest sa protesnom šetnjom zaposlenih iz predškolskih ustanova Srbije pod sloganom "Da li su predškolci prosveta".
  (Preuzmi Dopis sa naslovne strane)

  Održan komemorativni skup

  14. mart 2019.
  U "Kamenoj sali" Saveza samostalnih sindikata Srbije danas je održana sednica Republičkog odbora našeg sindikata, čiji je uvodni deo posvećen sećanju na nedavno preminulu predsednicu Ljiljanu Kiković.
  Predsednica Sindikalne organizacije PU "Palilula" Milojka Kovač prisutne je podsetila na život i rad pokojne predsednice, a potom se od Ljiljane Kiković toplim rečima i stihovima oprostila i dugogodišnja saradnica i član ROS Vesna Lukić. O doskorašnjoj predsednici našeg sindikata i dugogodišnjoj koleginici na kraju komemorativnog skupa govorio je i Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. On je članove ROS obavestio da je Komisija za nagrade SSSS, na sastanku održanom 11. marta, predložila, a Predsedništvo VSSSS odlučilo na prekjučerašnjoj sednici, da Ljiljani Kiković posthumno dodeli priznanje SSSS "27. april". Ovogodišnje priznanje, takođe, biće dodeljeno predsedniku VSS Beograda Tomislavu Banoviću i Sindikalnoj organizaciji "Knjaz Miloš".

  Dopis ministru finansija

  1. mart 2019.
  Ministarstvo finansija je uputilo lokalnim samoupravama uputstvo za pripremu odluke o Budžetu lokalne vlasti za 2019. godinu i projekciju za 2020. i 2021. Direktnom primenom ovog uputstva došlo je do kršenja Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.
  Zakon koji reguliše našu delatnost u članu 52, stav 2. kaže: " Osnovica za obračun i uvećanje plata u predškolskim ustanovama ne može biti niža od osnovice za obračun i isplatu plata u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, ali može biti uvećana iz sredstava koje ostvari ustanova ili jedinica lokalne samouprave"...

  Odgovor Milošu Blagojeviću

  1. mart 2019.
  Povodom dopisa ministru Šarčeviću 13. februara, pet dana kasnije na adresu našeg sindikata stigao je odgovor, koji je potpisao specijalni savetnik ministra Miloš Blagojević, gde je najavio da će se problematikom baviti Radna grupa predvođena premijerkom Anom Brnabić, ali da nije poznat termin za to. Naša predsednica Bosiljka Jovanović je 22. februara uzvratila mejlom u kojem je ukazala da je prepiska prosleđena članstvu i upozorila na reakcije sa terena.

  A mere za predškolsku decu ?

  18. februar 2019.
  Predsednica Sindikata Bosilјka Jovanović uputila je dopis premijerki Ani Brnabić, ministru zdravlјa Zlatiboru Lončaru i resornom ministru Mladenu Šarčeviću povodom odluke da zimski raspust školske dece bude produžen pitajući , šta će Vlada Srbije preduzeti u zaštiti mališana u predškolskim ustanovama. Predsednica Jovanović se po pitanju diskriminacije u pogledu uvećanja cene rada (7% umesto 9% po odluci Vlade za prosvetu čiji smo sastavni deo) obratila i prededniku Vučiću.
  Na sednici Vlade 14.02.2019. po preporuci Ministarstva zdravlja odlučeno je da se zbog gripa rasust produži još nedelju dana, a po proceni epidemiologa da se u narednom periodu može očekivati dalji porast broja obolelih na području cele zemlje. Očekuje se da povratak dece u škole može uticati na povećanje broja obolelih.
  Zaposleni u predškolskim ustanovama se sa pravom pitaju koje mere će biti preduzete, pored redovnih preventivno zdrastvenih procedura, od strane nadležnih da se i ova populacija dodatno zaštiti ?
  S poštovanjem,
  Bosiljka Jovanović

  Informacija

  13. februar 2019.
  o preduzetim koracima ka Ministarstvu prosvete u protekolom periodu

  Na sastanku predstavnika tri nadležna ministarstva i tri reprezentativna sindikata, na kojem je naš sindikat predstavljala Komisija: Aleksandar Obradović, Smiljana Đorđević, Danijela Vasilijević i Slobodanka Ninić, dogovoreno je da ta tri ministarstva pronađu način za transfer namenskih sredstava ka lokalnim samoupravama i tako predškolcima omoguće uvećanje osnovice plate za devet (9) odsto.
  S obzirom na to da je od pomenutog sastanka protekao razuman vremenski period, preduzeti su sledeći koraci:
  1. Telefonom smo pozivali Ministarstvo ;
  2. Razgovarali smo sa pomoćnikom ministra Milošem Blagojevićem, koji je izjavio da nema novih informacija o toku događaja posle pregovora;
  3. Putem elektronske pošte upućen je dopis resornom ministru Mladenu Šarčeviću;
  4. Isti dopis ministru predat je i kao pisani podnesak u Ministarstvo prosvete.

  Atriumplus © 2019 SSPVIOS . Prava zadržana | Thanks W3layouts.